https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vlaams parlement: CD&V haalt meeste stemmen, Vlaams Belang stijgt fors

© Davy Coghe
Jos Remaut

Alle stemmen voor het Vlaams parlement zijn geteld in West-Vlaanderen. CD&V wist zijn voorsprong te behouden. De partij haalde het met 23,47%. Daarmee is de achterstand op 2014 nog geslonken tot 1,86 procentpunt. Vlaams Belang maakt de grootste sprong. De partij stijgt met 15,15 procentpunt ten opzichte van 2014.

Nipt achter Vlaams Belang volgt N-VA met 19,67% (-10,11).

Open Vld en Sp.a staan onderling ook nek aan nek met respectievelijk 12,34 en 12,18%. Voor sp.a is dat een verlies met 4,09, voor Open Vld met 0,71. Groen blijft steken op 7,08%. PVDA ziet haar score slinken tot 3,43% en dreigt dus definitief onder de kiesdrempel te blijven.

Zetelverdeling Vlaams Parlement: Vlaams Belang wint 4 zetels, verlies van 2 zetels voor N-VA en 1 voor CD&V

Ook bij de zetels is Vlaams Belang de grootste stijger met in totaal 5 zetels (+4). CD&V en N-VA halen ook 5 zetels, maar boeten respectievelijk 1 en 2 zetels in.

Open Vld en sp.a hebben elk 3 zetels, voor Open Vld is dat een status quo, voor Sp.a is dat een verlies van één. Groen blijft steken op 1 zetel, wat eveneens een status quo is. PVDA haalt de kiesdrempel niet.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten