Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) pleit voor hervormingen op Kortrijkse Guldensporenviering

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Guldensporenviering 2021 kwam dit jaar erg fris voor de dag met een totaal nieuwe setting, een ingekorte bloemenhulde en kinderanimatie voor en na de officiële gedeelten: de speech van de Vlaams minister-president en de overhandiging van de Groeningeprijs. De Guldensporenviering is een initiatief van het Guldensporencomité.

De Guldensporenviering heeft traditioneel plaats op de Groeningekouter op 10 juli, de vooravond van de Vlaamse feestdag op 11 juli. Dit jaar was de Guldensporenviering ingelast in de derde editie van de tweedaagse Leiefeesten: op zaterdag kinderspelen en animatie, en de officiële viering aan het standbeeld van de Maagd van Vlaanderen en op zondag kinderanimatie, kermisattracties, waterspelen, muziek en Kortrijk Gordelt aan de Leieboorden.

Informeler en losser

De Guldensporenviering werd op een nieuwe leest geschoeid. Zo werd een grote halfopen overdekte tent gezet en konden de genodigden aan een tafeltje van vier plaatsnemen in plaats van in rijen. Op de tafeltjes maken bloemenvaasjes het frisser: alles dus informeler en losser.

“Er kwam ook een bar en foodtrucks. De toespraken worden afgewisseld met filmpjes op groot scherm. Ook de bloemenhulde werd aangepast. De vele tientallen bloemstukken van vroeger zijn vervangen door grote kransen”, aldus Jorgen Deman, voorzitter van het Guldensporencomité.

Groeningeprijs

Verder was er ook de traditionele uitreiking van de Groeningeprijs. De prijs gaat elk jaar naar een nieuwe Kortrijkse handelszaak, waarvan de uitbater koos voor een originele, Nederlandstalige benaming. Dit jaar ging de prijs naar Iedereen Loopt, de web- en fysieke winkel van Thomas De Vriendt en Lien Huyghebaert aan de Lange Steenstraat in Kortrijk.

© JVGK

Zij verkopen barefoot en minimalistische schoenen voor lopers of mensen met slechte voeten. “Het is leuk om die prijs te krijgen en een mooie erkenning voor ons. We verkopen niet zomaar gewone sportproducten, maar wel merken en producten waar er visie en een verhaal achter zit. Omdat we zelf deze producten dagdagelijks gebruiken, kunnen we 100% achter de aangeboden merken staan”, zegt Thomas.

Hij kreeg een Gulden Spoor, een kunstwerk van Arne Vanneste, uit handen van Vlaamse minister-president Jan Jambon

Meer bevoegdheden voor Vlaanderen

Het was ook dit jaar voor velen weer uitkijken naar zijn 11 juli-toespraak. Volgens Jambon heeft de coronacrisis nog eens aangetoond dat de Belgische staatsstructuur ‘niet meer werkt’. “Het land moet ‘hertekend’ worden en dat gebeurt best vertrekkend van een ‘wit blad met daarop Vlaanderen en Wallonië’. Brussel en de Duitstalige Gemeenschap moeten daarbij een eigen statuut krijgen.Daarbij zal Vlaanderen Brussel ‘niet loslaten’’, zei hij.

“Ik voel me geremd: als je ziet dat 9 ministers van Volksgezondheid hun zeg moeten doen, dan kost ons dat kostbare tijd. Als we meer welvaart willen, een efficiëntere gezondheidszorg, meer innovatie en meer mensen aan het werk, dan moeten die respectievelijke bevoegdheden naar Vlaanderen komen. Als goede vrienden, als goede buren, moeten we afspreken wat we nog samen willen doen.”

“Wij gaan voor een innovatiever, digitaler en duurzamer Vlaanderen. Het komt allemaal goed, ook de coronacrisis. De Vlaamse vaccinatiecijfers behoren tot de Europese en wereldtop: Vlaanderen toont veel veerkracht en de economie herpakt zich.”

Annimatie

© JVGK

Verder waren er in de namiddag kinderspelen, animatie, klimmuur en grime maar zware regenval gooide roet in het eten. Kilana (11) liet het niet aan haar hartje komen en liet zich een mooi gek kapsel aanmeten bij Sacha en Tine van Kip van Troje, een ludiek gezelschap. “Mijn haar is zo mooi met liefdesvogeltjes en bloemen. Ik zie het erg graag”, glundert Kilana.

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten