Vlaams Belang wil gesloten centrum om transmigranten op te vangen aan de kust

Stefaan Sintobin (rechts) wil de problematiek van de transmigranten langs de West-Vlaamse autosnelwegen aanpakken. © Davy Coghe
Ilse Naudts

Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) wil de problematiek van de transmigranten langs de West-Vlaamse autosnelwegen aanpakken met een gesloten centrum.

“Zo’n centrum in de kuststreek kan helpen om het probleem op een menselijke manier aan te pakken. Daar kunnen deze illegale vluchtelingen uit heel West-Vlaanderen dan opgevangen worden in afwachting van de afhandeling van hun uitwijzing”, zegt hij.

Sintobin vreest in de toekomst een verdere escalatie van de het probleem. “Ook Oostende zal met het openen van de ferrylijn mogelijk het slachtoffer worden van de problematiek. Het kan niet dat mensen zonder papieren hier kunnen blijven ronddwalen zonder zich wettelijk in orde te stellen.”

Partijvoorzitter Tom Van Grieken van het Vlaams Belang treedt hem daarin bij. “Je kan het niemand kwalijk nemen dat ze een beter leven willen uitbouwen. Ik begrijp dat. Maar mensen in de illegaliteit laten terugkeren helpt niemand vooruit. Ze worden het slachtoffer van huisjesmelkers, mensenhandelaars en andere criminelen. Vaak is een streng beleid het meest humane beleid.”

Van Izegem naar Brugge

Sintobin verhuisde vorige zomer vanuit Izegem naar Brugge en wil daar in oktober een zitje in de gemeenteraad veroveren. “Ik wil in Brugge verantwoordelijkheid opnemen. Ik wil de mening van mijn kiezers vertegenwoordigen en ben bereid met alle partijen te praten.”

Hij ijvert ook voor een beter overleg op Vlaams niveau. “We moeten in Brussel meer overleggen over de partijgrenzen heen. Als alle Brugse politici in Brussel samen op tafel zouden kloppen over de haven van Zeebrugge of over het stadiondossier, zouden we meer bereiken. De manier waarop dat stadiondossier jaar na jaar blijft aanslepen, is waanzin. Ik ga regelmatig mee met Club Brugge op verplaatsing naar het buitenland. Nog nooit heb in zo’n armtierig stadion gezeten als het onze. Als supporter schaam ik mij tegenover bezoekers uit andere Europese steden.”

(IN)

Lees het dubbelinterview met Stefaan Sintobin en Tom Van Grieken vrijdag in Krant van West-Vlaanderen en op www.kw.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.