Vlaams Belang wil geen fysieke gemeenteraadzitting

© foto Frank
Redactie KW

“Het Lendeleedse gemeentebestuur geeft een verkeerd signaal aan de bevolking als het in de huidige coronasituatie toch de gemeenteraad van nu donderdag en ook de schepencolleges fysiek laat plaatsgrijpen.” Dat vindt Jo Vansteenkiste van de lokale Vlaams Belangafdeling en provincieraadslid. Volgens burgemeester Carine Dewaele is er voldoende ruimte in Den Tap om nu donderdag wel een fysieke gemeenteraadszitting te houden.

“De huidige coronamaatregelen zijn zo streng dat een fysieke bijeenkomst van de gemeenteraad de gemeenteraadsleden blootstelt aan onverantwoorde risico’s”, vervolgt Jo Vansteenkiste.

“Op het openbaar domein mogen we maar met vier personen samen zijn, bedrijven moeten inzetten op maximaal telewerken, jeugdbewegingen mogen niet bijeenkomen, culturele en sportieve activiteiten mogen niet meer, begrafenissen worden beperkt tot 15 personen… Hoe kan je dan als gemeentebestuur een fysieke gemeenteraad laten plaatsgrijpen? Terwijl er voldoende communicatiemiddelen zijn om de raden digitaal te organiseren.”

Slechte score

In het relatief kleine, rustige Lendelede zijn volgens Jo Vansteenkiste de afgelopen twee weken 66 nieuwe besmettingen vastgesteld. “Met 5.787 inwoners betekent dat 1.140 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Daarmee zijn we de slechtst scorende gemeente in vergelijking met de omringende gemeenten en steden.”

“Volgens mijn info hadden een aantal gemeenteraadsleden en zelfs schepenen het ook liever anders gezien. Wie dan wel besliste om dan toch fysieke bijeenkomsten te organiseren weet ik niet. Toch een hypocriete houding van het gemeentebestuur.”

Burgemeester Carine Dewaele (CD&V) zegt dat er voor de gemeenteraad van nu donderdag zo goed als geen risico’s zijn op besmetting met covid-19 voor de gemeenteraadsleden. “In zaal den Tap is er voldoende afstand voor de toch maar 17 gemeenteraadsleden”, zegt ze. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier