Vlaams Belang wil elk Iepers gezin 10 kg strooizout geven, maar vangt bot bij andere partijen

Schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (SP.A). © TOGH
Redactie KW

Nancy Six (Vlaams Belang) kwam op de jongste gemeenteraad met het voorstel om aan ieder Iepers gezin tien kilo strooizout te geven. Alle andere partijen vonden dat echter geen goed idee.

“Ook in Ieper hebben we de voorbije dagen te maken gehad met sneeuwval”, begon fractieleider Nancy Six van Vlaams Belang haar tussenkomst. “Wij konden vaststellen dat sommigen zich niets hebben aangetrokken van de verplichting om de voetpaden sneeuw- en ijsvrij te maken waardoor het voor voetgangers, postbodes… niet altijd gemakkelijk was om zonder vallen of slippen zich een weg te banen. Van de gelegenheid willen we gebruik maken om een voorstel te lanceren: Vlaams Belang wil 10 kg gratis strooizout voor elk Iepers gezin. Uitsluitend voor personen die gedomicilieerd zijn in Ieper. In ons voorstel wordt 1 zak van 10 kg per woning verstrekt. Jaarlijks kunnen er twee data en een locatie bepaald worden waar het strooizout kan afgehaald worden.”

Stephaan De Roo (CD&V), in de vorige legislatuur nog bevoegd schepen maar nu in de oppositie, was de eerste die Six wees op de tekortkomingen in haar voorstel. “We moet stoppen met al dat strooizout en dat vervangen door pek“, aldus De Roo. “Planten zien daar geweldig van af. Bovendien bezoedelt strooizout ook het grondwater. “

Ook Jordy Sabels (Groen) sloot zich aan bij het betoog van De Roo. “We moeten ook niet overal zout strooien, maar ik zag op sociale media dat veel mensen klaagden over de fietspaden die niet sneeuwvrij waren. Voor auto’s wordt het sneeuw geruimd, maar dat komt vervolgens dan nog te veel op het fietspad, waardoor het totaal onberijdbaar wordt.”

“We hebben aandacht gevestigd op de mensen zelf”, repliceerde Schepen van Openbaar Domein Ives Goudeseune (SP.A). “We hebben daar onmiddellijk om ingespeeld. Na de wegen hebben we al onze mensen ingezet op de fietspaden, waarvoor mensen ons gefeliciteerd hebben. De voetpaden sneeuwvrij maken is voor sommige burgers moeilijk. Minder mobiele mensen kunnen een beroep doen op het Seniorenteam aan 11 euro per uur, maar er zijn ook tweeverdieners die de hele dag niet thuis zijn en dus pas ‘s avonds de stoep sneeuwvrij kunnen maken. Gratis strooizout voor gezinnen zou volgens mij zijn doel voorbij schieten. Als de tien kilo op is, vrees ik dat velen hun burgerzin snel zullen laten varen. Bovendien kom je met gratis bedeling van strooizout in concurrentie met de privésector. En dan spreken we nog niet over schadelijke gevolgen voor planten met dieren.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier