Vlaams Belang voert actie tegen verdwijnen ‘Guldensporengrachtje’

Olaf Verhaeghe

Maandag stelt het Kortrijkse stadsbestuur de vernieuwde plannen voor de heraanleg van de omgeving rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk voor. Vlaams Belang wachtte die aanpassingen aan het fel bekritiseerde eerste ontwerp niet af, en voerde zaterdagmiddag luidkeels actie: “Kortrijk probeert actief geschiedenis uit te wissen”.

De heraanleg van het historisch hart van het stadscentrum – zeg maar de omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Graaf van Vlaanderenkapel – zorgde eerder dit jaar al voor discussie. Erfgoedorganisaties hekelden begin mei het eerste ontwerp van de Franse architect en het Kortrijkse stadsbestuur omdat enkele elementen die verwijzen naar de rijke geschiedenis van Kortrijk, zouden verdwijnen. Zo zou de muur vlak bij de kerk een zitbank worden en zou ook de gracht, verwijzend naar de Guldensporenslag, dichtgegooid worden om er terrasruimte te creëeren.

“Kortrijk blijft van ons”

Op de gemeenteraad van mei kantte Vlaams Belang-kopstuk Wouter Vermeersch zich al tegen die plannen. Schepen van Stadsvernieuwingsprojecten Wout Maddens (Team Burgemeester) gaf toen aan rond de tafel te gaan zitten met de betrokken erfgoedorganisaties en een nieuw ontwerp te laten maken. “We willen bekijken of de waterpartij toch behouden kan blijven”, zette hij de deur voor het blijven van de Guldensporengracht open. Maandag stelt het Kortrijkse stadsbestuur die nieuwe, concrete plannen voor. Dat nieuwe ontwerp zou tegemoet komen aan de kritiek die er kwam.

Maar Vlaams Belang wacht die voorstelling niet af. De partij zette zaterdag door middel van een actie, inclusief banner met ‘Kortrijk blijft van ons’ en Vlaamse vlaggen, hun protest kracht bij. Een dertigtal leden en sympathisanten zakten kort voor de middag af naar de gracht in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

“Geschiedenisvervalsing”

De eerste plannen van dit stadsbestuur staan symbool voor het gebrek aan respect die de politieke elite heeft voor de Vlaamse geschiedenis en identiteit van deze stad ”, aldus Wouter Vermeersch in een felle speech. “Wij bewaken het erfgoed in Kortrijk en zetten fors druk op het dossier om ervoor te zorgen dat Kortrijk een Vlaamse stad is en blijft. Kortrijk blijft van ons.”

“Dit zijn zowat de enige, zichtbare elementen die verwijzen naar 1302 en de Guldensporenslag. Het spreekt voor zich dat die moeten blijven”, aldus Vermeersch nog. “In de meeste steden gaat men de geschiedenis blootleggen en opgraven, hier wordt het toegegooid en dichtgemetseld. Het Kortrijkse stadsbestuur probeert actief om de geschiedenis uit te wissen. Dit is niet minder dan een poging tot geschiedenisvervalsing XXL.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier