https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vlaams Belang pleit voor hybride gemeenteraadszittingen in Brugge

De voorbije maanden verliep de Brugse gemeenteraad online.©Davy Coghe Davy Coghe
De voorbije maanden verliep de Brugse gemeenteraad online.©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Sedert enige tijd vinden de berekken en de gemeenteraden in Brugge volledig online plaats. Raadslid Stefaan Sintobin (VB) stelt namens zijn fractie voor om vanaf deze maand februari de gemeenteraad als hybride vergadering te organiseren. Dit betekent dat raadsleden de keuze hebben: de gemeenteraad online volgen of fysiek bijwonen.

“Heel wat gemeenten doen het al en volgens Binnenlands Bestuur kan het perfect. Ook in het Vlaams Parlement bestaat sinds kort de mogelijkheid om als commissie hybride te vergaderen”, stelt Stefaan Sintobin. “Het is overduidelijk dat online vergaderen, zeker voor wat de gemeenteraad betreft, niet de ideale manier is om een vergadering te organiseren. Er zijn niet alleen de technische beperkingen inzake geluid en beeld, de raad verloopt bijwijlen chaotisch. Dit komt de kwaliteit van het debat absoluut niet ten goede.”

Echt debat

“De interactie tussen raadsleden via het scherm is van een heel andere aard dan wanneer men fysiek bijeen. Het ontbreekt ook aan echte dynamiek tijdens een online gemeenteraad. Voor de burgers die via de livestream volgen lijkt het mij ‘aangenamer’ om een fysieke gemeenteraad dan wel een online gemeenteraad te bekijken.”

“Deze hybride vergadering kan perfect ‘coronaproof’ plaatsvinden in de gothische zaal van het Brugse stadhuis, zoals trouwens eerder al eens werd bewezen. Niemand wordt verplicht om de gemeenteraad fysiek bij te wonen, maar ik ben ervan overtuigd dat sommige collega’s gelukkig zullen zijn om elkaar eens terug te zien. Ik reken er dan ook op dat de voorzitster van de gemeenteraad Annick Lambrecht en de fractieleiders van de andere partijen dit voorstel in overweging zullen nemen en er hopelijk ook mee instemmen. Ik leg het in ieder geval voor op ons volgend overleg”, aldus de Brugse fractieleider van het Vlaams Belang.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.