Vlaams Belang ook grote winnaar in Ieper

© belga
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

CD&V en N-VA krijgen op federaal vlak klappen in Ieper, terwijl vooral Vlaams Belang en Open VLD goed scoren. Op Vlaams niveau blijft CD&V de grootste.

Met alle getelde bureaus voor de Kamer is ook de trend bekend in Ieper. Vlaams Belang wint fors (+16,3 procent) en wordt de grootste partij, terwijl N-VA (-8,3) en CD&V (-7,7 procent) afgestraft worden. Open VLD wint ruim 2 procent. CD&V blijft wel de tweede partij.

Op Vlaams niveau blijft CD&V de grootste partij (-4 procent) en wordt Vlaams Belang de tweede grootste (+15 procent). Emmily Talpe zorgt voor ruim 5 procent extra voor Open VLD. N-VA van schepen Eva Ryde verliest 12,5 procent.

Nancy Six (Vlaams Belang) bouwt alvast een feestje in Ieper. Ze staat op de zesde plaats van de West-Vlaamse Vlaams Belang-lijst voor de Kamer. “Euforisch”, beschrijft Nancy Six (Vlaams Belang) haar gevoel wanneer we haar contacteren voor een eerste reactie. De resultaten voor Vlaams Belang gaan overal door het dak, ook in Ieper. “We hadden wel een goeie score verwacht. Tijdens de campagne voelden we dat we de wind in de zeilen hadden”, zegt Nancy Six. “Maar dat het zo goed ging zijn, dat had ik zelfs niet in mijn stoutste dromen verwacht.”

Vlaams Belang ook grote winnaar in Ieper

In die stoutste dromen zag ze zichzelf misschien al verkozen raken voor de Kamer? “Nee, dat is echt een utopie”, zegt ze. “In 2014 hadden we met Vlaams Belang 0 zetels in kieskring West-Vlaanderen. Om nu direct naar zes zetels te gaan, zou niet realistisch zijn. Maar ik ben alvast superblij dat de tendens in het voordeel van Vlaams Belang zit. Het zijn nog voorlopige resultaten, maar het ziet ernaar uit dat we in het Vlaamse Parlement van één naar vijf zetels gaan. We zien wel of er een opportuniteit uit de bus komt.”

“Het hoeft ook niet te verwonderen. N-VA won de vorige verkiezingen met een kopie van ons programma, maar ze hebben er vijf jaar lang niets mee gedaan“, geeft ze als verklaring voor de forse winst van Vlaams Belang.

“Wat ik vanavond nog ga doen? Een feestje bouwen, natuurlijk. We komen samen met de sympathisanten en leden van Vlaams Belang samen in café De Zwarte Leeuw in de Boezingepoortstraat”, besluit Nancy Six.

Vlaams Belang ook grote winnaar in Ieper

De Ieperse kandidate van Groen Shari Platteeuw lijkt net uit de boot te vallen. Ze stond op de tweede plaats op de West-Vlaamse Kamerlijst van Groen, maar de partij blijft voorlopig steken op één zetel.

Het zag er nochtans lange tijd goed uit voor Shari Platteeuw. De verwachtingen waren dat er een groene golf over Vlaanderen zou waaien, waardoor de hoop op een tweede West-Vlaamse Kamerzetel realistisch was. Ook toen de eerste resultaten binnenkwamen, leek die tweede zetel binnen. Nu wordt stilaan meer en meer duidelijk dat Groen in West-Vlaanderen zal blijven hangen op één zetel. Wellicht geen Shari Platteeuw dus in de Kamer: “Ik vind het wel goed dat we met Groen vooruit gaan”, zegt de Ieperse erfgoedconsulente. “Iedereen spreekt over de winst van Vlaams Belang, maar we stellen vast dat Groen het beter doet dan de andere partijen en dat we groeien. Jammer genoeg groeien we niet genoeg om die tweede zetel binnen te halen. Voor mij persoonlijk is het wel een teleurstelling. We hebben een sterke campagne gevoerd. Ik ging er wel voor. Maar anderzijds ben ik ook de eerste die dit kan relativeren. Groen is dan ook de partij bij uitstek waarin het niet gaat om de postjes. Het is de groep die telt, en die balans is toch positief. Vooral in de steden waar Groen mee in het bestuur zit, zoals Gent en Leuven, gaat Groen erop vooruit. Dat stemt me wel hoopvol.”

Ook Shari Platteeuw ziet met lede ogen aan dat extreemrechts de grote winnaar is van deze verkiezingen. “Ik denk dat dit een duidelijk signaal is waar we naar moeten luisteren”, vervolgt Shari Platteeuw. “Vlaams Belang is erin geslaagd om op een laagdrempelige manier een heel eenvoudige boodschap op de mensen over te brengen. Tijdens mijn huisbezoeken in de campagne had ik ook vastgesteld dat er heel veel ontevredenheid is. Er leeft het gevoel dat de politiek te veel in een ivoren toren zit. De grootste uitdaging voor de politiek de komende jaren wordt dan ook het counteren van die perceptie en proberen uit te zoeken hoe we met een positieve boodschap – zoals die van Groen tijdens deze campagne – de mensen kunnen bereiken.”

(TOGH/EF)

Vlaams Belang ook grote winnaar in Ieper