Vlaams Belang klaagt Van Quickenborne aan: “Als er een loser is dan is het Van Quickenborne zelf”

Wouter Vermeersch: "Dat Van Quickenborne niet het minste respect toont voor de vijf verkozen van Vlaams Belang in Kortrijk is zijn zaak. Dat typeert hem als mens en politicus. Maar dat hij geen respect toont voor de meer dan 6.000 kiezers, en ondertussen meer dan 8.500 kiezers, in onze stad is natuurlijk onaanvaardbaar." © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang), fractieleider in de Kortrijkse gemeenteraad, dient klacht in tegen Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester). Volgens Vermeersch toont de burgemeester niet het minste respect voor zijn partij, gebruikt hij haatdragende taal en verwijst hij geregeld naar het nazi-regime als Vlaams Belang aan het woord is in de gemeenteraad.

Wouter Vermeersch: “De haatdragende taal en nazi-verwijzingen die door Van Quickenborne gebruikt worden in de gemeenteraden tegen de kiezers van het Vlaams Belang zijn totaal ontoelaatbaar. Het wordt tijd dat hij zich eindelijk begint te gedragen als burgervader van álle Kortrijkzanen.”

De feiten dateren al van de laatste gemeenteraad, die plaats vond op 1 juli, maar enkele uitspraken van Karel De Gucht (Open VLD) afgelopen zondag op vtm deden blijkbaar de emmer overlopen. De Gucht verwees onder meer naar het nationaalsocialisme van de jaren 30. Waarop burgemeester Van Quickenborne via sociale media ook een duit in het zakje deed. “Of Karel De Gucht nu gelijk heeft of niet. Dat doet er niet toe. Freedom of Speech. Altijd en overal. @tomvangrieken is een LOSER. Oei, riskeer ik nu ook een klacht?”, tweette hij.

Klacht

“En inderdaad, Van Quickenborne heeft een klacht aan zijn been. Niet na zijn verwijtende Tweet, maar wel voor haatdragend taalgebruik na een zoveelste verwijzing in de gemeenteraad naar het naziregime van Adolf Hitler tijdens een tussenkomst van een Vlaams Belang-gemeenteraadslid”, aldus Wouter Vermeersch.

Politiezone VLAS moest een hoofdinspecteur uit de politiezone RIHO oproepen naar Kortrijk om de klacht in alle neutraliteit op te nemen. “Op een recente gemeenteraad verloor Van Quickenborne voor de zoveelste keer de trappers tijdens een tussenkomst van het Vlaams Belang en zei: “de orders van de ‘Wolfsschanze’ worden goed opgevolgd”. De ‘Wolfsschanze’ was het hoofdkwartier, waar Adolf Hitler het grootste deel van de Tweede Wereldoorlog verbleef. Daarom belandt Van Quickenborne nu zelf in de statistieken van de haatmisdrijven in zijn eigen politiezone. Er werd vorige week een klacht geregistreerd voor wat heet ‘haatdragende taalgebruik’.”

“Dat Van Quickenborne niet het minste respect toont voor de vijf verkozen van Vlaams Belang in Kortrijk is zijn zaak. Dat typeert hem als mens en politicus. Maar dat hij geen respect toont voor de meer dan 6.000 kiezers, en ondertussen meer dan 8.500 kiezers, in onze stad is natuurlijk onaanvaardbaar. Zo’n burgemeester kan geen ‘burgervader’ genoemd worden. Als er één ‘LOSER’ is die problemen heeft met ‘Freedom of Speech’ dan is het Van Quickenborne zelf. Hij blokkeerde mij eerder al op Twitter en zet geregeld onze microfoon uit op gemeenteraden”, besluit Vermeersch.

Neutraal onderzoek

Volgens politiewoordvoerder Thomas Detavernier zal het onderzoek helemaal neutraal verlopen, ondanks wat maandag op sociale media beweerd werd. “De klacht is ingediend bij het parket en werd behandeld door een agent van een andere politiezone”, verduidelijkt hij. “Nu is het verder aan het parket om de zaak te onderzoeken en te beslissen of de klacht gegrond is. Hoe zij dat gaan doen weet ik niet. Ze lopen natuurlijk niet te koop met hun onderzoeksmethodes. De Kortrijkse politie heeft daar dus verder niks meer mee te maken.”

De burgemeester was wegens vakantie niet bereikbaar voor commentaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier