Vlaams Belang hekelt komst halalsupermarkt naar Roeselare

De halalsupermarkt aan het station opende een goeie week geleden de deuren. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

De komst van de hahalsupermarkt aan het station beroert ook in de gemeenteraad de gemoederen. “Hoog tijd dat de stad een visie omtrent buitenlandse en islamitische winkels ontwikkelt”, zegt Vlaams Belang-raadslid Filip Deforche.

Filip Deforche (Vlaams Belang) is bezorgd, zegt hij. “Volgens sommigen is de opening van de halalsupermarkt Asalam hét voorbeeld van integratie in Roeselare. Want nieuwkomers versterken ons economisch weefsel, zorgen voor verbinding, slaan bruggen… Ik hoor het ze zo al zeggen.”

“Maar eigenlijk weten we – net als steeds meer burgers – beter. Dit is een sluipende, verdere islamisering, een nieuwe aanzet tot een parallelle maatschappij binnen onze Roeselaarse samenleving. De typisch West-Vlaamse naam Asalam wijst er al op dat hier géén integratie aan het werk is. En als het allemaal niets met islamisering te maken heeft, dan moeten de beleidsmakers van deze stad ons toch eens duidelijk maken waarom het een halal-supermarkt is? Halal betekent inderdaad niets anders dan een directe verwijzing naar de islam. Waarom dus halal, als het niets met de islam of islamisering te maken heeft?”

Filip Deforche wil een stand van zaken. “Hoe lang wist u al van de komst van deze halalzaak naar Roeselare? Heeft u een beleidsvisie over de komst van steeds meer buitenlandse en islamitische winkels? En als u hierop geen visie heeft, wordt het dan geen tijd om er een te ontwikkelen? Wanneer is genoeg ook werkelijk genoeg? Wat is uw boodschap aan de Roeselarenaars: ‘Leer het maar verdragen, want het wordt alleen maar erger’?

Burgemeester Kris Declercq (CD&V) reageert erg kort: “Op 14 november 2018 is er bij de dienst economie een vraag binnengelopen om een supermarkt te openen. Die werd dan uiteraard behandeld. Het gaat om een handelszaak die gevestigd is in een pand dat daartoe bestemd is. Alle wettelijke bepalingen zijn dan ook gevolgd.”

Filip Deforche repliceert nog: “Dit is geen integratie, want alles in de bewuste winkel staat in het Arabisch beschreven. Moslims zullen zich ook nooit integreren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier