Visienota Trage Wegen niét goedgekeurd op woelige gemeenteraad in Moorslede

Schepen Ward Gillis is een grote believer van de trage wegen, maar hij krijgt het moeilijk vanuit zijn eigen meerderheid. (Foto JS) © ©2017 Jan STRAGIER
Redactie KW

De gemeenteraad verliep donderdagavond chaotisch. Door het verdeelde stemgedrag van de meerderheidspartij Visie raakte de visienota ‘Trage Wegen’ niet goedgekeurd. De oppositie haalt haar slag thuis.

De vijf raadsleden van de oppositiepartij Groep a stemden tegen. Evenals de vier onafhankelijke raadsleden die eerder dit jaar de fractie Groep a verlieten en met STERK een nieuwe partij stichtten. Opmerkelijk was vooral dat ook schepen van Landbouw Geert Vanthuyne (Visie) tegen stemde. De meerderheidspartij PRO en twee raadsleden van N-VA stemden voor. Burgemeester Ward Vergote, schepen Pol Verhelle en gemeenteraadsvoorzitter Johan Paret (allen Visie) onthielden zich tijdens de stemming.

Eerst vroeg Johan Paret het agendapunt te verdagen naar de volgende gemeenteraad in december. Het afvoeren van de dagorde kwam er op voorstel van schepen van Milieu Ward Gillis (PRO). Het voorstel tot afvoeren haalde tijdens de stemming evenwel geen meerderheid en het punt werd dus wél besproken.

Er is nogal wat protest tegen de plannen met de zogenaamde ‘kerkwegels’. Het gemeentebestuur wil een verbinding vanuit het dorpscentrum (Passendalestraat) naar het Vierkavenbos. Het zou gaan om drie wandellussen van in totaal ongeveer acht kilometer en bedoeld voor wandelaars, mountainbikers en ruiters.

Vorige week woensdag organiseerde de gemeente hierover een informatieavond. Er daagde alvast veel volk op in GC De Bunder. Er zijn duidelijk twee kampen. Er werd een burgerinitiatief ‘Werkgroep Realistische Trage Wegen’ opgericht.

“Ik ben bereid om nog eens met de betrokkenen van het actiecomité samen aan tafel te zitten”, aldus Ward Gillis in de aanloop naar de bewogen gemeenteraad. “Een heel deel van de eigenaars of gebruikers vraagt de nodige rechtszekerheid. Ik ben ook van plan om de leden van de gemeenteraad en milieuadviesraad op het terrein te gaan tonen waarover het gaat en een deel af te stappen. Er zijn er heel veel die te weinig weten waar die ‘kerkwegels’ gelegen zijn.”

Het beperkt openstellen van gras- en aardepaden staat in het meerjarenplan van de coalitie Visie en PRO. “Dat was een van onze programmapunten”, zegt de schepen. “Ik ben in samenspraak met het schepencollege al vier jaar bezig met het voorbereidend werk.”

Dat Ward Gillis het voorstel tot verdagen postte op Facebook, vond zijn collega Geert Vanthuyne niet kunnen. “Ik vind het schandalig, laf, laf, laf”, slingerde Gillis zijn collega schepen Vanthuyne naar het hoofd. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier