“Vincent, we hadden samen moeten trekken”

Vincent Van Quickenborne (Open VLD) lag in 2010 mee aan de basis van de val van de regering. © BELGA
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws

Elke week laat onze nieuwsmanager KW Kortrijk-Menen Mieke Verhelle haar licht schijnen over de (Kortrijkse) actualiteit. De regering Michel II is niet meer, net als acht jaar geleden ging de stekker eruit. De hoofdrolspeler toen? Een Kortrijkzaan!

Het was op een donderdag. Ik weet het nog goed omdat onze krant toen nog op donderdagmiddag gedrukt werd. De tijd was beperkt om het nieuws nog mee te geven in onze krant. De regering was gevallen. En het was Kortrijkzaan Vincent Van Quickenborne (Open VLD) die de stekker had uitgetrokken. Met de tweet ‘Alea iacta est’ (de teerling is geworpen, red.) maakte hij het nieuws wereldkundig. Hij wou liever verkiezingen dan nog een jaar onduidelijkheid. Het was op 22 april 2010. Die exacte datum heb ik moeten opzoeken. Mijn geheugen en data gaan niet zo heel goed samen.

Ik moest toch ook wel in mijn geheugen graven over welk dossier de regering toen gevallen is. Brussel-Halle-Vilvoorde was het toenmalige Marrakesh. Wat toen dagenlang het nieuws overheerste, is tegenwoordig voor velen een vage herinnering.

Wat toen het nieuws overheerste, is nu een vage herinnering

Meteen zaten twee Kortrijkse ministers zonder werk. Stefaan De Clerck (CD&V) reageerde kribbig op de actie van zijn stadsgenoot. Hij had net de onderhandelingen voor de justitiehervorming rond. De uitvoering ervan verdween in de prullenmand. Ook Vincent Van Quickenborne zag enkele van zijn dossiers in het ijle stranden. Van die periode herinner ik me niet alleen een hectische donderdag waarbij we in sneltempo de twee ministers te spreken moesten kregen. Ik herinner me vooral een dubbelinterview met de twee, enkele maanden na de val van de regering. Het was een interview in het zicht van de nieuwe verkiezingen. Stefaan De Clerck verraste toen met de uitspraak dat hij liever had gehad dat ze samen de stekker uit de regering hadden getrokken. “Op die manier hadden we een veel krachtiger signaal kunnen geven.”

Ik vraag me af wat er binnen enkele maanden over de regeringscrisis zal geschreven worden. En net zoals iedereen wanneer we opnieuw naar de stembus moeten. Maar eerst wens ik jullie een vredige kerst. Zonder veel gekibbel en vooral veel duidelijkheid.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.