Vincent Devos van Aspirant wil in 2019 in bestuur van Spiere-Helkijn zitten

Vincent Devos wil na twaalf jaar oppositie wel eens aan de andere kant van de tafel zitten.
Axel Vandenheede

In Spiere-Helkijn wil Dirk Walraet er een zesde ambtstermijn als burgemeester bij. Dat zal ook wel lukken, al mag de Lijst van de Burgemeester zich straks wel aan enige tegenstand verwachten. “Er beweegt weer iets in Spiere-Helkijn”, aldus Vincent Devos.

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

In 2012 zag het ernaaruit dat de Lijst van de Burgemeester de enige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zou zijn. Tot Vincent Devos (46) met Aspirant een eenmanspartij uit de grond stampte en met 123 stemmen ook een van de elf zetels binnenhaalde. Meteen kon hij voor de tweede legislatuur op rij plaatsnemen op de oppositiebanken: in 2006 had hij bij Accent een van de drie zetels opgeëist.

Twaalf jaar oppositie

“Straks zal ik er twaalf jaar oppositie opzitten hebben, voor mij is dat meer dan voldoende”, aldus Vincent. “Ik heb een aantal zaken kunnen bewerkstelligen – denk aan de zendmast die er uiteindelijk niet is gekomen – maar ik wil graag eens ‘aan de andere kant’ plaatsnemen. Daarbij wil ik benadrukken dat ik een goede band heb met een aantal leden van de Lijst van de Burgemeester. Door die goede verstandhouding ben ik lid kunnen worden van enerzijds de algemene vergadering van de Eurometropool en anderzijds de raad van bestuur van intercommunale Leiedal. Zo heb ik enorm veel bijgeleerd.”

Die ervaring wil Vincent vanaf 2019 in de praktijk omzetten. Al weet hij nog niet bij welke partij dat zal zijn. “Er zijn inderdaad al contacten met de Lijst van de Burgemeester geweest, maar die waren er een kleine zes jaar geleden, in volle campagne naar de gemeenteraadsverkiezingen toe, ook. Ik heb toen echter de boot afgehouden: ik wou mijn achterban niet in de steek laten. Ik zal ook nog tot eind 2018 oppositie voeren, dat ben ik de 232 personen die op Aspirant stemden verschuldigd. Ik sta momenteel voor een enorm dilemma. Als ik overstap naar de Lijst van de Burgemeester, dan zullen sommige mensen die op mij stemden daarmee wellicht niet gelukkig zijn.”

“In 2012 al kreeg ik de vraag om naar LB over te stappen”

“Maar… ik wil ook niet nóg eens met een eenmanspartij naar de verkiezingen trekken. Het voorbije weekend werd ik door sommigen gepolst over wat ik zou doen en ik weet ook dat een aantal mensen interesse heeft om zich volgend jaar verkiesbaar te stellen en zo een alternatief te bieden voor Lijst van de Burgemeester.” Het gerucht gaat zelfs de ronde dat er naast LB nog twee andere lijsten zouden zijn… “Dat heb ik ook gehoord. Maar tussen iets zeggen en iets doen is er een wereld van verschil. Ik kan het weten, want ik heb het in 2012 meegemaakt: ik kreeg toen schouderklopjes omdat ik de inwoners van Spiere-Helkijn een alternatief wilde bieden voor de Lijst van de Burgemeester, maar dat gebeurde niet openlijk en niemand wilde zich engageren om Aspirant groter te maken. Hoe dan ook wonen er mensen met potentieel in Spiere-Helkijn als het om lokale politiek gaat. Hopelijk nemen zij nu het heft in handen, zodat het binnen een jaartje een interessante strijd wordt”, besluit Vincent Devos.

36 jaar burgemeester?

Bij de Lijst van de Burgemeester maken ze zich intussen geen zorgen. Met Dirk Walraet hebben ze iemand die sinds 1988 burgemeester van Spiere-Helkijn is. De intussen 73-jarige Walraet wil er nog een zesde ambtstermijn bijdoen. “De andere tien namen op de lijst moeten nog worden ingevuld. Momenteel zijn we daar zelfs nog niet eens mee bezig.”