Vier van de zes Vlaamse parlementairen van CD&V zijn geen kandidaat meer

Ook Johan Verstreken, die als bekend TV-gezicht zijn entree maakte in de politiek, is er niet meer bij op de lijst van CD&V. © EFO
Jos Remaut

Dit blijkt uit de modellijsten voor de verkiezingen van 26 mei, die vandaag door CD&V zijn bekendgemaakt. Jan Durnez (Ieper), Griet Coppé (Roeselare), Johan Verstreken (Oostende) en Sabine de Bethune (Kortrijk) komen er niet meer op voor.

Eerder was al bekendgemaakt dat vice-minister-president Hilde Crevits, momenteel de populairste politicus van Vlaanderen, opnieuw de Vlaamse lijst zal trekken voor CD&V. Als zij weer minister wordt, dan komt Brecht Warnez, doctor-assistent in het bestuursrecht aan de universiteit van Gent en schepen in Wingene, meteen het Vlaams Parlement binnen want hij staat eerste opvolger. De nummers 2 en 3 op de effectieve lijst zijn dezelfde als de vorige keer : burgemeester Bart Dochy van Ledegem en oud-burgemeester Martine Fournier van Menen. Beiden zijn op dit ogenblik Vlaams parlementslid.

Op plaats 4 komt Loes Vandromme, schepen in Poperinge en de vorige keer kandidaat op de federale lijst en op 5 burgemeester Kurt Vanryckeghem van Waregem, die in 2014 van op de achtste plaats op het laatste nippertje net niet verkozen was. Nummer 6 is een totaal nieuw gezicht : dat van schepen Bart Plasschaert uit Oostende. Lijstduwer is Felix De Clerck, zoon van Stefaan De Clerck en recent van Zwevegem verhuisd naar Kortrijk.

EerstDe tweede opvolgersplaats is toegekend aan Katrien Desomer, die tot eind vorig jaar nog schepen was in Ieper maar er nu de oppositie aanvoert.

Opvallende afwezigen in deze modellijst zijn de superpopulaire burgemeester Kris Declercq van Roeselare en zijn collega Christof Dejaegher van Poperinge, die recent provincieraadsvoorzitter is geworden. Kris Declercq zien we mogelijks nog wel opduiken al lijstduwer bij de opvolgers, wat hij de vorige keer was op de Kamerlijst.

Federaal

De Kamerlijst voor CD&V is alvast minder verrassend : de vier uittredende volksvertegenwoordigers staan opnieuw bovenaan de lijst : Hendrik Bogaert (Jabbeke) op 1, Nathalie Muylle (Roeselare) op 2, Franky Demon (Brugge) op 3 en Roel Deseyn (Kortrijk), de vorige keer op plaats 3, moet zich nu tevreden stellen met de minder zekere plaats 4. Op nummer 5 vinden we een nieuwkomer : Lies Dezeure, fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad van Veurne. Ook de lijstduwer is totaal nieuw : Frederiek Vermeulen, voorzitter van de afdeling Ichtegem en daar ook fractieleider in de oppositie.

Net als de vorige keer staat ook nu weer Bercy Slegers uit Wervik (en daar tot voor kort nog schepen) eerste opvolger, en de tweede opvolger is een nieuwe naam in de nationale politiek : Kevin Defieuw uit Gullegem, die schepen is in Wevelgem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier