Vier nieuwe provincieraadsleden van Vlaams Belang leggen donderdag eed af

Oud-TV-icoon Reddy De Mey maakt zijn intrede in de provincieraad. © Ronny Neirinck
Jos Remaut

De spectaculaire verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang eist haar tol in de provincieraad : maar liefst vier van de vijf leden van de VB-fractie daar moeten worden vervangen omdat ze nu gaan zetelen in een nationaal parlement.

De meest bekende in dat lot is Dominiek Sneppe uit Zedelgem. Alombekend sinds een paar weken om haar uitspraken over de holebi’s, maar in de provincieraad, waar ze trouwens maar een half jaar heeft gezeteld, zal haar passage eerder onopgemerkt gebleven zijn. Dominiek legt donderdag de eed af in de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers en wordt opgevolgd door Arnold Bruynooghe. Hij is een bekend gezicht bij Vlaams Belang Brugge en zetelt al sinds 2007 in de Brugse gemeenteraad, weliswaar met een korte onderbreking tussen januari 2013 en september 2014.

Ook Kurt Ravyts uit Zuienkerke verlaat, een beetje met pijn in het hart, het provinciale halfrond in Brugge. Sinds 2000 is hij in de provincieraad al fractieleider voor Vlaams Belang en hij is niet alleen een van de provincieraadsleden met de langste staat van dienst, maar ook een dossierkenner én debater pur sang. Op tijd en stond zorgde hij voor de nodige animo in de provincieraad en hij werd daarvoor over de partijgrenzen heen gerespecteerd. Het zal stil, heel stil worden zonder hem in de West-Vlaamse provincieraad. Ook Kurt legt donderdag de eed af in de Kamer en zijn plaats in de provincieraad wordt ingenomen door…. Reddy De Mey uit Oostende. Vroeger alom bekend als dé populaire journalist op de nationale TV, daarna al jarenlang bij diverse verkiezingen overtuigd kandidaat voor Vlaams Belang, en nu… eindelijk eens beet !

Ook Immanuel De Reuse uit Roeselare heeft al heel wat jaren op de teller in de provincieraad, hij zetelde er al sinds 2000. Immanuel legde vandaag de eed af in het Vlaams Parlement. Hier loopt de opvolging een beetje eigenaardig, want zowel eerste opvolger Carmen Ryheul uit Kortrijk als tweede opvolger Nathalie Dewulf uit Izegem zijn ook nationaal verkozen en verzaken. Dus komt opvolger 3 uit het district Kortrijk-Roeselare-Tielt in beeld en dat is Filip Buyse uit Izegem. Filip zit al wat jaren in de gemeenteraad van Izegem en zou naar we vernamen ook de nieuwe fractieleider worden in de provincieraad.

Ook Wouter Vermeersch uit Kortrijk, nieuwkomer in de provincieraad sinds december jl. mét een fel opgemerkte entree, pakt alweer zijn valiezen. Wat een beetje in de sterren geschreven stond, want hij was lijsttrekker voor de Kamer en nu al is duidelijk dat hij daar een van de grote meneren zal worden. Hij wordt opgevolgd door de 4de opvolger uit het district en dat is best ook wel een opmerkelijk figuur : Jo Vansteenkiste was jarenlang banketbakker in Lendelede en is nu ijsventer. Maar hij stamt vooral uit een erg bekende Vlaams-nationalistische familie : zijn vader Luc Vansteenkiste was volksvertegenwoordiger voor de Volksunie van 1968 tot 1978, het jaar waarin hij met de actieve politiek brak uit onvrede met het Egmontpact. Jo was ook kandidaat bij de voorbije nationale verkiezingen en haalde bijna 10.000 stemmen. Maar omdat hij pas 5de stond op de Kamerlijst was hij net niet verkozen.

De enige blijver in de VB-fractie in de provincieraad is Martine Vanbrabant uit Poperinge.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.