Vier Ingelmunsterse burgemeesters (tegelijk) aan de slag

Redactie KW

Ingelmunster heeft liefst vier burgemeesters van eigen kweek.

Naast de vertrouwde Kurt Windels zijn ook Hans Bonte (Vilvoorde), Bart Coopman (Zemst) en Carine Dewaele (Lendelede) van de Brigandsgemeente afkomstig.

Over de band met hun moedergemeente

Bart Coopman: “Ik kom veel te weinig terug. Enkel voor familiefeesten maak ik nog de oversteek. Ik ben hier ondertussen al 23 jaar weg.”

Hans Bonte: “Ik ben nog zo’n zes keer per jaar in Ingelmunster. Maar ik heb wel nog vaak contact met enkele goeie jeugdvrienden.”

Carine Dewaele: “Hoewel ik net naast de deur woon, kom ik amper in Ingelmunster. Ik bezoek wel vaak het graf van mijn ouders.”

Over de gelijkenissen tussen Ingelmunster en hun huidige gemeente

Hans Bonte: “Vilvoorde is veel groter en moet je dan ook anders besturen. De nabijheid van Brussel heeft een grote invloed op het dagelijkse leven.”

Bart Coopman: “Zemst heeft hetzelfde karakter: een landelijke en rustige gemeente met een bloeiend verenigingsleven.”

Carine Dewaele: “Lendelede telt de helft zoveel inwoners als Ingelmunster, maar is ook een autonome gemeente. En eigenlijk doen we allemaal dezelfde job, maar met iets andere middelen.”

Over het feit dat Ingelmunster vier ‘eerste burgers’ afvaardigt

Kurt Windels: “Toeval speelt een rol, net als de mentaliteit van de streek. Hard werken en engagement zijn hier belangrijk. We moeten trots zijn dat Ingelmunster zijn politieke zonen en dochter op missie stuurt.”

Over de trots van Ingelmunster:

Bart Coopman: “Ik ben gezond jaloers op Brouwerij Van Honsebrouck. Zo’n exportproduct…”

Hans Bonte: “Maar de brouwerij staat voor mij synoniem met potentaat. Die familie heeft jarenlang vanalles achter de schermen kunnen meebeslissen. Ik zou eerder de glorieperiode van het voormalige KSV Ingelmunster willen meenemen naar Vilvoorde.”

Over de politieke microbe:

Hans Bonte: “Opgedaan in Jeugdhuis Kontrabas. Ik heb er zelfs nog een betoging tegen een kankerverwekkend bedrijf georganiseerd!’

Kurt Windels: “Hans’ broer, Joost, is een van mijn politieke vaders. Met hem wisselde ik vaak van (politieke) gedachten.”

Carine Dewaele: “Ik had aanvankelijk geen politieke ambitie. Maar vanuit KVLV Lendelede ben ik in de politiek gerold. En nu raak ik er niet meer uit.” (lacht)

(PVH)

Lees hierover meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Izegem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier