VIDEO – Vlaams Belang triomfeert: “Het cordon moet nú doorbroken worden!”

© (foto JCR)
Philippe Verhaest

Ook in onze provincie mag Vlaams Belang zich tot de grote overwinnaar van de verkiezingen kronen. Kopman Wouter Vermeersch is duidelijk: “Het volk heeft een niet te negeren signaal gegeven. Het cordon moet nú doorbroken worden.”

Het provinciaal secretariaat van Vlaams Belang West-Vlaanderen, in het voormalige gemeentehuis van de Izegemse deelgemeente Kachtem, barstte zondagavond uit zijn voegen. Toen Kamerlijsttrekker Wouter Vermeersch de voormalige raadszaal betrad, ging de decibelmeter flink in het rood. De achterban is in de wolken met de monsterscore, zoveel is duidelijk.

https://www.youtube.com/watch?v=q7-v7kXLoYs

“De West-Vlaamse kiezer heeft gesproken en dat heeft hij heel duidelijk gedaan”, stelt hij. “De grootstedelijke problemen hebben onze provincie bereikt. De criminaliteit stijgt in al onze steden, de transmigratie- en illegalenproblematiek is bij ons beland en wij hebben als enige partij onze eigen mensen voorop gezet. Heel wat West-Vlamingen voelen zich door de politiek in Brussel niet meer begrepen. Wij krijgen te weinig geld voor zorg, onderwijs en verkeersinfrastructuur en wij zullen op tafel kloppen, liefst met de andere partijen samen.”

Van Grieken als architect

Wouter Vermeersch hoopt ook dat de zege van zijn partij ervoor zal zorgen dat het cordon sanitaire eindelijk voltooid verleden tijd zal worden. “Ik ben 34 jaar en opgegroeid met het cordon. Ik heb eigenlijk nooit in een democratie geleefd en dat moet veranderen. Het cordon moet nú doorbroken worden! Het volk heeft een niet te negeren signaal gegeven. We nemen niet langer alleen stemmen af van N-VA, maar van alle traditionele partijen. En dat doet ons deugd als Vlaams-nationalisten.”

“Ik ben 34 jaar en opgegroeid met het cordon. Ik heb nooit in een democratie geleefd en dat moet veranderen”

“Ik had een goed resultaat verwacht, maar dit overtreft alles. We bouwden de voorbije jaren aan een compleet vernieuwd en jonger Vlaams Belang en die weg willen we blijven bewandelen, met ook een stevige focus op het sociale thema. Eerst onze mensen, op alle vlakken”, onderstreept Vermeersch, die Tom Van Grieken roemt als architect van het ‘nieuwe’ Belang. “Wij staan als één man achter onze voorzitter en zijn klaar om een leidersrol op te nemen. De vraag is niet of het cordon doorbroken zal worden, maar wel wanneer dat zal gebeuren. We hopen dat N-VA onze gesprekspartner kan worden. Wij reiken alvast de hand.”

Ook Filip Buyse, gemeenteraadslid in Izegem, weet met zijn geluk geen blijf. “Dit is het resultaat van jaren keihard werken”, zegt hij. “De bevolking wil verandering. Wel, die is bij ons te vinden. Een samenwerking met N-VA ligt voor de hand. En hopelijk willen onze Vlaams-nationalistische collega’s dat ook, want de Vlaming heeft deze eis vandaag uitgesproken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.