VIDEO Gemeenteraadslid uit Kortrijk onder vuur na racistische praat

Axel Vandenheede

Op Facebook gaat een filmpje uit Marke viraal. Daarin heeft gemeenteraadslid Steve Vanneste het aan de stok met enkele Pakistanen en is er racistische praat te horen.

De feiten speelden zich maandagavond af in de Kortrijkse deelgemeente. Het kwam tot een confrontatie tussen Steve Vanneste en de uitbaters van een nachtwinkel. Op het filmpje, dat door iemand van de nachtwinkel werd gemaakt, is de aanleiding van de felle discussie en scheldtirades niet te zien.

‘Makakken’

Steve Vanneste, een onafhankelijk gemeenteraadslid in Kortrijk die de derde plaats kreeg op de lijst van Vlaams Belang voor de gemeenteraadsverkiezingen, staat verschillende keren neus aan neus met een van de Pakistanen. “Ik ga op uw mulle slaan”, zegt hij een aantal keer. Ook het woord makakken valt.

“Als gemeenteraad kunnen we Steve Vanneste niet weren” – Piet Lombaerts

Zijn partner slaagt er uiteindelijk in om hem weg te trekken, maar de uitbaters van de nachtwinkel volgen hem tot aan de deur van het flatgebouw en ook daar vliegen de verwijten en scheldtirades in het rond.

https://www.youtube.com/watch?v=-ou9l3UzL1E

“Als ik terugkijk op maandagavond, besef ik dat ik jammerlijke uitspraken heb gedaan. Ik heb dingen gezegd die ik anders had moeten formuleren. Op dat moment was de emmer gewoon vol. De nachtwinkel zorgt al jaren voor geluidsoverlast en ze hebben al verschillende keren mijn auto bespuwd. Ik heb gereageerd nadat zij mij hadden uitgedaagd. Vanaf nu zal ik gewoon altijd de politie bellen.”

Het gemeenteraadslid benadrukt dat hij de betrokkenen wil opzoeken. “Om alles uit te praten.”

Gesprek

Wouter Vermeersch, lijsttrekker van Vlaams Belang in Kortrijk, betreurt het voorval. “Ik heb het filmpje bekeken en beide partijen deden uitspraken die absoluut niet door de beugel kunnen. Ik zal een gesprek hebben met Steve over de feiten, want dit zijn niet de stijl en het taalgebruik die Vlaams Belang hanteren.”

“Ik kan ook stellen dat Steve niet ontslagen is uit de partij. Hij heeft wel gesteld dat hij zijn derde plaats op de lijst vacant wil stellen mocht dit filmpje de partij schaden. Maar dit is dus nog niet zeker.”

Steve Vanneste kan wel gewoon gemeenteraadslid blijven. Gemeenteraadsvoorzitter Piet Lombaerts (N-VA): “Als gemeenteraad kunnen we hem niet weren. Pas als de rechtbank Steve Vanneste zijn politieke rechten zou ontnemen – hij zou dan zijn stemrecht verliezen en zich niet meer verkiesbaar mogen stellen – zou hij uit de gemeenteraad gezet kunnen worden. Anders niet.”

Actie ondernemen

“Een raadslid is wel een vertegenwoordiger van de stad en moet zich in die zin gedragen. Racisme is uit den boze. Kort na 15 augustus zal ik het bureau van de fractieleiders samenroepen. De raadsleden moeten zich houden aan een deontologische code. We zullen bekijken of hij die code geschonden heeft. Als dat het geval is, zullen we bespreken welke maatregelen we kunnen ondernemen. In elk geval wil ik dat hij een publieke reprimande krijgt.”

Intussen werden zowel de uitbaters van de nachtwinkel in Marke als Steve Vanneste verhoord door de politie. Het proces-verbaal wordt overgemaakt aan het parket die verdere stappen onderneemt.

Zelf ontslag nemen?

Steve Vanneste kan eventueel ook zelf ontslag nemen als gemeenteraadslid. Dan komt normaal Frank Billiet van N-VA in zijn plaats. Reden: de Markenaar was lid van die partij toen hij in oktober 2012 verkozen raakte. Zo zou N-VA, die deze legislatuur twee van de zeven raadsleden onafhankelijk zag worden, opnieuw zes gemeenteraadsleden tellen. Opvallend: de meerderheid in Kortrijk zou dan hersteld worden. Want Open Vld (9), N-VA (6) en SP.A (6) zouden samen dan 21 raadsleden tellen. Nu overleeft de meerderheid als het ware dankzij twee onafhankelijke raadsleden (Maarten Seynhaeve en Isa Verschaete) die zich bij N-VA aansloten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.