Verrassing: Benjamin Dalle uit Damme is de tweede West-Vlaamse minister

© belga
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De nieuwe Vlaamse regering zal twee West-Vlaamse ministers tellen. Naast Hilde Crevits krijgt ook Benjamin Dalle een ministerportefeuille. Wie is deze nieuwkomer? Een portret.

De partijcongressen van N-VA, CD&V en Open VLD keurden dinsdagavond het Vlaams regeerakkoord goed. Daarbij werden ook de ministerposten verdeeld. N-VA mag 4 ministers leveren, CD&V 3 en Open VLD 2. De nieuwe Vlaamse regering zal daarbij twee West-Vlaamse (CD&V-)ministers tellen: Hilde Crevits – die dus geen kandidaat-voorzitter is! – en de opvallende nieuwkomer Benjamin Dalle.

Waar Hilde Crevits als vice-minister-president de portefeuilles van Economie, Werk en Landbouw krijgt, wordt Benjamin Dalle verantwoordelijk voor Brussel, Jeugd en Media.

In het Vlaams Parlement zal Hilde Crevits opgevolgd worden door Brecht Warnez uit Wingene.

Hoofd van studiedienst

Een van de belangrijkste mensen achter de schermen bij CD&V. Zo wordt Benjamin Dalle (37) doorgaans omschreven. Als hoofd van de studiedienst van zijn partij, een functie die hij uitoefende sinds 2016, schoof hij bij elke onderhandelingen mee aan tafel. Ook deze keer. Daarvoor werkte hij al sinds 2007 op de kabinetten binnen CD&V. Hij kent zijn partij en de politiek als zijn broekzak en wordt door vriend en vijand geprezen voor zijn intelligentie, inschattingsvermogen en dossierkennis.

Migrant in Brussel

Benjamin Dalle werd geboren op 30 augustus 1982 in Brugge. Hij groeide op in Damme, waar zijn vader Dirk tot aan de jongste gemeenteraadsverkiezingen voorzitter van de lokale CD&V-afdeling was. Benjamin Dalle volgde rechten aan de Universiteit van Gent, en deed er daarna nog een Erasmusjaar aan de universiteit René Descartes in Parijs bij. Daarna studeerde hij een jaar aan de New York University.

Na zijn studies werd hij gerekruteerd door een advocatenkantoor in Sint-Pieters-Woluwe. Tussen 2006 en 2010 was hij advocaat aan de Brusselse Balie, waarbij hij ook deeltijds als assistent aan de KU Leuven werkte. Hij huurde er in het Brusselse een appartementje en bleef er hangen, nu al dertien jaar. Daar leerde hij ook zijn vrouw kennen, met wie hij intussen drie kinderen kreeg. “Brussel is een stad van migranten. Ik ben een West-Vlaamse migrant in Brussel”, vertelde hij eerder. “Ik woon in een straat met bijna geen autochtone, blanke Brusselaars. Bijna iedereen is van ergens ander. Het is makkelijk om je er in te burgeren.”

Niet verkozen

De eerste keer dat hij uit de schaduw trad, was bij de verkiezingen van 2014. Toen was hij Brussels lijsttrekker op de CD&V-Kamerlijst, maar door de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde was die plek totaal onverkiesbaar. Voor hem was het wel de eerste kans om zijn gezicht te tonen en zelf deel te nemen aan debatten. In mei van dit jaar moest het gebeuren. Als lijsttrekker in Brussel hoopte hij in het Vlaams Parlement te raken, maar de tegenvallende resultaten van zijn partij doorkruisten dat plan.

Dat hij nu naar de voorgrond treedt, mag geen verrassing zijn. In een interview met onze krant naar aanleiding van die parlementsverkiezingen in mei gaf Benjamin Dalle al te kennen dat hij toe was aan iets anders. “Na lang gewerkt te hebben op verschillende kabinetten en bij de CD&V-studiedienst, dacht ik: ofwel zet ik een stap vooruit en engageer ik me publiekelijk, ofwel moet ik een andere uitdaging zoeken. Tien, elf jaar achter de schermen is wel genoeg. Ik wil zelf de dingen zeggen, eens niet ten dienste van een ander staan”, klonk het toen al. Die kans krijgt hij nu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier