Verrassende wending: Bart Tommelein toch burgemeester vanaf 1 januari

Bart Tommelein in het stadhuis. Vanaf 1 januari zal hij er de burgemeesterssjerp dragen. © BELGA
Redactie KW

Minister blijven tot in mei en in tussentijd Kurt Claeys aan het roer laten in Oostende. Dat was het plan van Bart Tommelein. Ons interview met de apetrotse nieuwe waarnemend burgemeester Claeys was al ingeblikt toen een laat telefoontje van Bart Tommelein plots voor een heel nieuwe wending zorgde. De Open VLD-kopman neemt ontslag als minister om vanaf nieuwjaar toch voltijds burgemeester van Oostende te kunnen worden. “Het wringt om het schip te laten vertrekken zonder mij als kapitein”, legt Tommelein uit. Kurt Claeys reageerde intussen op het nieuws. Hij is niet ontgoocheld, integendeel: “Apetrots ben ik op Bart.”

“Het was een verscheurende keuze”, vertelt Bart Tommelein. “Het heeft niets met berekening of strategie te maken, maar ik voel gewoon dat het niet klopt als mensen je aanduiden als nieuwe leider van de stad en je dan niet meteen voluit gaat. Iedereen weet dat ik mijn ministerambt heel graag vervulde, met veel enthousiasme en energie. Het was als afscheid nemen van een kind. Ik had aangekondigd dat ik mijn mandaat zou uitdoen – het is maar enkele maanden meer – en dat was de afspraak met iedereen: de minister-president, mijn partijvoorzitter en de coalitiepartners.”

Ontslag

“Maar na rijp beraad kwam ik tot een ander inzicht. Samen met mijn vrouw besloot ik om toch meteen burgemeester te worden. Ik heb stevig gevochten voor de overwinning en lang onderhandeld over de coalitie. Ik zit te popelen om eraan te beginnen, maar ga dan toch niet meteen als kapitein mee op de boot. Dat wrong vanbinnen. Minister-president Bourgeois is op dit moment nog niet ingelicht. Hij had mij gevraagd om mijn mandaat uit te doen, maar ik hoop dat hij mijn beslissing begrijpt. Ik zal mijn ontslag indienen vanaf 31 december om op 1 januari 2019 klaar te staan om Oostende te dienen.”

Een schip mag niet vertrekken zonder de kapitein

De voorbije weken was er veel verwarring over de vraag of Bart Tommelein op 1 januari meteen burgemeester zou worden of niet. Hij liet altijd verstaan dat hij normaliter zijn mandaat als minister zou uitdoen, maar liet de deur op een kier om alsnog met nieuwjaar de tricolore sjerp om te binden. Bij de voorstelling van het nieuwe schepencollege vorige zaterdag leek de knoop doorgehakt: Tommelein titelvoerend burgemeester op 1 januari, schepen Kurt Claeys waarnemend burgemeester tijdens zijn ministerschap. Maar het bleef wringen bij Tommelein. En daarom komt hij nu op zijn beslissing terug.

Weinig kritiek

“Ik kreeg nochtans verbazend weinig kritiek op mijn eerste beslissing om nog enkele maanden minister te blijven. Iedereen toonde heel veel begrip. Ook de reacties van mijn supporters waren positief en mijn drie coalitiepartners in Oostende lieten weten dat ze begrip hadden voor mijn situatie. Ik blijf wel Vlaams Parlementslid en ben kandidaat om in mei de West-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement te trekken. Het zou mij verwonderen als mijn partij me dat niet toestaat, want ik vertrek nu als één van de populairste politici van de Wetstraat.”

“Kurt Claeys is ook nog niet op de hoogte… (Daarom hebben wij hem ook geen reactie kunnen vragen, red.) Het zal moeilijk zijn voor hem, maar hij weet dat hij mijn eerste keuze is als ik vervangen moet worden. Dat zal nog gebeuren, als ik ziek zou zijn of met vakantie ben. Wij hebben een jong team in Oostende, met heel veel energie. Ik geloof in dit team, maar besef dat ze dan wel geen leidende, maar toch een coördinerende hand nodig zullen hebben. Deze coalitie is gebouwd rond mijn verkiezingsoverwinning en met mij als verbindende figuur. Dat speelt ook wel mee bij deze beslissing. Je kan moeilijk zeggen dat de burgemeester geen belang heeft.”

Kurt Claeys: “Ongelooflijk trots op Bart Tommelein”

Schepen Kurt Claeys, die Bart Tommelein vanaf 1 januari als waarnemend burgemeester zou vervangen, reageert intussen dat dit voor hem zeker geen ontgoocheling is. “Nee hoor. Mensen, ik ben apetrots”, laat hij weten via Facebook. “Bart heeft de juiste keuze gemaakt. De Oostendenaars hebben duidelijk voor Bart gekozen.”

“Als hij vervangen moet worden, sta ik altijd paraat om in te springen”, aldus Kurt Claeys. “Trots ben ik, dat Bart dat aan mij gevraagd had, ja, en nog trotser dat hij ook onmiddellijk zal starten. Dat zou een juiste benadering zijn. Nogmaals proficiat Bart Tommelein en ik ben apetrots op je !”