Verkiezingskunstwerken in Oostkamp

Geert Vercruyse, Valentien Goethals, Carol Cartigny, Nancy Kerckhof, Hélène Groen met Klaasje voor het werk Kcis van Jurgen Vandewalle. © GS
Redactie KW

Het was onze fotograaf al opgevallen, tussen de tsunami aan verkiezingsborden, een aantal naamloze kunstwerken die opgehangen werden. Op ieder hoek van de straat zie je nu foto’s van aankomende politici, maar op 14 oktober in de namiddag start de verwijdering en moet alles zo snel mogelijk opgeruimd.

We gingen op zoek naar het wie, wat en waarom van deze werken en na enkele mensen te hebben aangesproken vonden we het antwoord bij Groen Oostkamp.

“Het kan ook anders” vindt Carol Cartigny van Groen Oostkamp. “Daarom hebben we affiches laten maken die de verkiezingen overleven en ook na de verkiezingsdag nog een rol te spelen hebben.” Met dit idee ging Groen Oostkamp op zoek naar iets dat zowel de kiezer kan behagen en enkele sympathisanten steunden dit voorstel. Ook Groen-leden werkten er aan mee. Het resultaat is nu te zien op banners door heel Oostkamp.

Met deze actie wil Groen enkel thema’s aankaarten zonder daar expliciet als partij mee naar buiten te komen, maar die wel van belang zijn in het verkiezingsprogramma van Groen Oostkamp. Tevens hebben ze zo de verspilling van een grote hoeveelheid affiches een halt toegeroepen en Oostkamp een beetje mooier gemaakt voor en na de verkiezingen. “We hadden misschien iets meer uitleg moeten geven en vooral Groen Oostkamp iets meer moet benadrukken op de banners”, weet Valentien Goethals te vertellen. “Maar we krijgen toch nog steeds positieve reacties op de kunstwerken.”

Enkele banners roepen plekjes op uit het dorp: de Vallei van de Zuidleie, Baliebrugge tijdens de herfst, Moerbrugge. Eén banner is een aanklacht tegen onze overdreven plastic consumptie. Groen roept op om eens de fiets te nemen en op zoek te gaan naar de zeven Groen-banners. Zo zijn er leuke plaatsjes in Oostkamp, Ruddervoorde, Waardamme en Hertsberge. Een delegatie leden van Groen gaf het goede voorbeeld en stapte op de fiets om hun Groene toer door Oostkamp af te fietsen één dag voor de verkiezingen.

(GST)