Verhoogde boetes voor drankafname van de gemeente zorgt voor ophef in gemeenteraad

Vooral de jonge N-VA'er Wout Verheye (23) kon zijn frustratie niet verbergen. © NVR
Redactie KW

De nieuwe legislatuur was op 25 april pas toe aan de vierde gemeenteraad. Het zat er al bovenarms op tussen meerderheid CD&V en oppositiepartij N-VA. Verhoogde boetes voor verenigingen over drankafnames van de gemeente waren de oorzaak. Vooral de jonge N-VA’er Wout Verheye (23) kon zijn frustratie niet verbergen.

Al jaar en dag moeten verenigingen die een lokaal van de gemeente krijgen ook bier en frisdrank van de gemeente aankopen. Ook particulieren die een lokaal huren, moeten drank van de gemeente afnemen. Die dranken zijn duurder dan in de supermarkt. Daarom wordt er vaak tegen gezondigd. De boetes kunnen nu oplopen van 500 euro tot 2.000 euro.

Het was oppositielid Benedikt Planckaert (U.) die het vuur aan de lont stak. Het directiecomité van het autonoom gemeentebedrijf heeft de prijzen verhoogd. Het AGB werd opgericht om dringend beslissingen van gering belang te nemen. “Het massaal delegeren van bevoegdheden naar het directiecomité betekent een uitholling van de raad van bestuur ervan en de gemeenteraad. De wijziging van de boetes lijkt ons niet iets van gering belang en was ook niet dringend. Dit diende dus niet gedelegeerd te worden naar het directiecomité, maar was dus eerder voor de gemeenteraad”, vond hij. Burgemeester Jan Stevens (CD&V) gaf aan dat de administratie dit onderwerp toebedeeld had aan het directiecomité.

Boetes

Daarna nam de 23-jarige Wout Verheye van N-VA het woord. Hij vond dat de boetes de pan uitrijzen. Hij trok de kaart van de jeugdverenigingen. Zelf is hij ook vijf jaar chiroleider geweest in Ooigem. “Het boetesysteem werd niet vooraf meegedeeld aan de verenigingen. Plots kreeg Chiro Elckerlyc uit Sint-Baafs-Vijve een brief waarin stond dat ze een boete van 500 euro riskeren omdat er twaalf flessen water die niet van de gemeente gekocht zijn in hun heem stonden. Wie zijn gat verbrand moet op de blaren zitten, maar toch niet zo overdreven. In het reglement staat trouwens enkel iets over drank afnemen, niets over drank stockeren. Ik wil zelfs naar de Raad van State trekken met dit reglement” dreigde hij.

Zo ging hij nog een tijdje door. Hij besloot met te stellen dat de jeugdraad een lege doos is. “Het enige wat daar besproken wordt, zijn vragen vanuit de gemeente om te helpen op evenementen en recepties. Het respect tussen de gemeente en de jeugdverenigingen komt van één kant. Wil de gemeente serieus de kas spijzen op de kap van de jeugd die zich gans de tijd vrijwillig inzetten voor onze gemeente?”, klonk het.

Verwijten

Verwijten werden heen en weer geslingerd. Het zat er bovenarms op tussen de voormalige kartelpartners. Schepen van jeugd Rachida Abid (CD&V) wilde niet reageren. Schepen Filiep De Vos en de burgemeester haalden voor haar de kastanjes uit het vuur. “Ik zou een vergelijking willen maken tussen onze gemeente en de gemeentes uit de regio. Je zal zien dat wij de verenigingen heel wat schenken. Wij hebben heel veel respect voor onze vrijwilligers”, meende De Vos. Jan Stevens vulde aan: “Het geval-Elckerlyc was een misverstand en dat werd uitgeklaard. Ondertussen is ook al een brief verstuurd naar alle verenigingen met de info over de boetes”, vond hij.

Na de gemeenteraad reageerde schepen Rachida Abid wel nog. De boetes zijn volgens haar niet buitensporig. “De Dienst Vrije Tijd heeft de boeteprijzen bij omliggende gemeentes bekeken. Daar lagen de prijzen veel hoger. Wij vroegen 150 euro, maar draait niemand zijn hand nog voor om. Daarnaast krijgen de verenigingen op het einde een deel van het geld terug als ze een minimumbedrag per jaar hebben aangekocht aan ons”, gaf ze tot slot nog mee.

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier