Verhaal van Ghislain krijgt staartje op de gemeenteraad Kortrijk

Ghislain Deschoemaeker deed een emotionele getuigenis en weekte een golf van solidariteit los. © Foto a-KVDM
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

David Wemel (Groen) bracht de alom geliefde bloemist Ghislain maandagavond op de gemeenteraad nog even ter sprake. Hij pleit voor een automatische compensatie voor handelaars die getroffen worden door wegenwerken en meer ondersteuning bij het invullen van de nodige papieren.

“Bovendien moeten we volgens mij op zoek gaan naar alternatieve vormen van ondersteuning zoals een ander pand van waaruit mensen kunnen verkopen”, vulde het gemeenteraadslid aan. “Er is wel veel informatie ter beschikking maar volgens mij moet dat meer proactief kunnen.”

Schepen Rudolf Scherpereel (NV-A) ziet dat niet als een optie omdat dergelijke compensaties binnen de bevoegdheid vallen van Vlajo, een gewestelijke organisatie. “Zij schrijven ondernemers aan en die hebben dan 60 dagen de tijd om een compensatie aan te vragen. Bovendien hebben ze ook recht op een sluitingspremie van 80 euro per dag. Maar ook die valt binnen de Vlaamse bevoegdheid.”

Volgens Scherpereel worden ondernemers weldegelijk goed ondersteund. “Er is bijvoorbeeld een speciale website waar alle info op te vinden is. Ook Onderneem in Kortrijk probeert hen te ondersteunen. We beleggen bij grote werken ook altijd een bewonersvergadering en de samenwerking met Unizo zit goed. Wij hebben Ghislain verschillende keren proberen te contacteren maar telkens zonder resultaat.”

Wegenwerken zorgen voor wel meer zelfstandigen voor problemen.
Wegenwerken zorgen voor wel meer zelfstandigen voor problemen.© Foto a-TVK

Extra maatregelen ziet het stadsbestuur dus niet als noodzakelijk. “Het is een heel delicate zaak om zomaar met extra subsidies te gaan gooien. Zeker tegenover de andere zaken in de buurt”, vulde Scherpereel nog aan. Nochtans beloofde burgemeester Vincent Van Quickenborne eerder dat hij lessen zou trekken uit het verhaal van de onfortuinlijke bloemist.

CD&V, bij monde van Hannelore Vanhoenacker, pleit er dan weer voor om handelaars eerder op de hoogte te brengen van eventuele wegenwerken en hen te begeleiden om hun zaak klaar te maken voor een periode van mogelijke onbereikbaarheid.

(AN)

Door de grote wegenwerken op de Pottelberg raakte Ghislain Deschoemaeker bijna alles kwijt. Lees zijn verhaal hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier