Veel volk op Anzegemse installatievergadering

Redactie KW

Dit jaar legden maar liefst negen nieuwe gezichten hun eed af.

Het verkozen schepencollege zat knus naast elkaar aan een lange tafel. In het midden leidde Stephan Titeca de vergadering tot zijn mandaat als voorzitter werd overgedragen aan de enige zetelende N-VA’er, oud-schepen Koen Tack.

Veel nieuwe schepenen

Naast hem zat Gino Devogelaere die deze legislatuur op zijn vertrouwde plaats kan blijven. Het was de eerste zitting van Pauline Van Marcke. In tegenstelling tot de vorige installatievergadering kwamen nu alle raadsleden hun eed afleggen in het midden van de zaal. Om de kersverse raadsleden te behoeden van een vergetelheid, plakte op de tafel een spiekbriefje.

Er zijn veel nieuwe schepenen in het college die hun eed aflegden, onder wie Yannick Ducatteeuw (Inzet) en Christophe Vandererven (SAMEN één). Anja Desmet (SAMEN één) wordt na 4 jaar opgevolgd door Pauline Van Marcke (SAMEN één), die dan zal afstuderen. Louis Degroote (SAMEN één) volgt na 3 jaar Johan Delrue op. Veel nieuwe gezichten dus in het schepencollege uit de SAMEN één-wieg. Dat is de partij die de meeste stemmen binnenhaalde tijdens de verkiezingen.

Verjongingskuur

Een opvallende vaststelling is dat het schepencollege een verjongingskuur is ondergaan. De jongste schepenen zijn Yannick Ducatteeuw (27), Louis Degroote (28) en Pauline Van Marcke (19). Dat was ook burgemeester Gino Devogelaere (SAMEN één) opgevallen. Toch wees de burgemeester op de meerwaarde van de oude garde: “Laat de oude ervaring toch nog even helpen.” Verder vroeg hij de raadsleden om de verhitte discussies van de voorbije maanden te vergeten. Gino Devogelaere wil de komende zes jaar een burgemeester zijn die wil verbinden.

Ook Rik Colman, die deze verkiezingen met zijn partij CD&V – Eendracht een zware klap te verwerken kreeg, voegde een persoonlijke noot toe aan de nieuwe raad. Colman wees op de verantwoordelijkheid om er een moderne gemeente van te maken. Daarbij vermeldde de oud-schepen dat er heel wat moeilijke uitdagingen zijn. “De uitslag van de verkiezingen was een duidelijke oproep om het gevoerde beleid verder te zetten, zoals wijlen burgemeester Claude Van Marcke het zou gewild hebben”, analyseerde Rik Colman.

“Wederzijds respect”

De oppositie zal haar taak ernstig nemen. “We willen op een positieve, constructieve manier meewerken. Maar het is onze opdracht om kritisch te zijn en te wijzen op onvolkomenheden. We roepen op naar wederzijds respect, ook al zullen we het soms oneens zijn met elkaar.” Rik Colman kreeg een warm applaus.

De verkozen gemeenteraadsleden en de voorzitter zijn klaar voor de volgende zes jaar. Een legislatuur vol uitdagingen: de mogelijke aankoop van Escolys, de bouw van een zwembad, de restauratie van de kerk, de bouw van nieuwe kazernes voor de politie en de brandweer…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier