Veel nieuwe namen bij West-Vlaamse kandidaten voor Europa

Geert Bourgeois is de enige West-Vlaming die zeker is van zijn zetel in het Europees Parlement. © Frank Meurisse
Jos Remaut

Op de lijsten voor de Europese verkiezingen vinden we een twintigtal West-Vlamingen terug. De meeste onder hen doen voor de eerste keer mee. Van al die kandidaten is enkel Geert Bourgeois zeker van zijn zitje in het Europees Parlement : hij trekt immers de N-VA-lijst.

Tom Vandenkendelaere (CD&V) uit Roeselare, op vandaag het enige West-Vlaamse Europarlementslid, heeft die zekerheid nog niet, want hij staat op de lijst als eerste opvolger. Het plan is dat hij, net als in 2014, de plaats kan innemen van Marianne Thyssen. Maar waar die toen nog lijsttrekker was en Europees commissaris werd, laat ze nu openlijk weten dat ze er een punt achter zet en niet zal zetelen als ze verkozen is. Van op de lijstduwersplaats maakt ze reclame voor Tom, die het volgens haar absoluut verdient van zijn werk in het Europees Parlement verder te kunnen zetten.

Andere West-Vlaamse kandidaten bij CD&V zijn de Oostkampse burgemeester Jan De Keyser op 4, ex-journaliste Brigitte Balfoort uit Brugge op 5 en provinciaal gedeputeerde Jean de Bethune uit Kortrijk op 10.

N-VA

Vlaams Minister-President Geert Bourgeois (Izegem) maakt dus de switch naar Europa vanop de kop van de N-VA-lijst. Mocht er voor hem eventueel meer in het Europese verhaal zitten dan een gewone parlementszetel, dan staat zijn huidige kabinetschef Jeroen Overmeer als eerste opvolger overigens klaar om zijn plaats in te nemen. Op plaats 8 maken we kennis met Lianna Mkrtchyan, een 24-jarige studente die gemeenteraadslid is in Menen en op de 6de opvolgersplaats staat Luba Minarikova, een advocate die gemeenteraadslid is in Oostende. Marc Descheemaecker (Koksijde), voorzitter van Brussels Airport Company en De Lijn, is net als de vorige keer lijstduwer, maar nu bij de opvolgers.

Open VLD

Bij Open VLD is de West-Vlaamse aanwezigheid op de Europese lijst eerder beperkt : we ontdekken schepen Stéphanie Anseeuw uit Koksijde op plaats 9, oud-jongerenvoorzitter Bert Schelfhout uit Deerlijk op de 4de opvolgersplaats en provincieraadslid Piet Vandermersch uit Ledegem op de zesde opvolgersplaats.

SP.A

Oona Wyns, die zich als scholiere flink in de kijker fietste met haar acties tegen pesten en ondertussen al gemeenteraadslid is in Bredene, is met haar 21 jaar de jongste kandidate op de Europese lijst van SP.A. Ze neemt er een mooie derde plaats in. Op plaats 9 vinden we provinciaal gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, uit Poperinge. Tine Soens uit Kortrijk, op vandaag nog Vlaams parlementslid, neemt de eerste opvolgersplaats in en kan dus in de komende jaren mogelijks haar Europese entree maken. Vierde opvolger is Maxim Vandekerckhove, een 25-jarige student uit Brugge.

Op de tweede plaats voor SP.A, een strijdplaats, staat overigens ook een geboren West-Vlaming : politiek directeur Jan Corneillie van de partij groeide immers op in Bekegem (Ichtegem), nu woont hij in Vorst.

Groen

Bij Groen vinden we op de effectievenlijst zowel een nieuw als een bekend gezicht : op 5 staat Paola Travella uit Brugge, waar ze besturuslid is van Jong Groen, en op 7 het Kortrijkse gemeenteraadslid Matti Vandemaele. Jordy Sabels, een Bruggeling die na heel wat omzwervingen nu in Ieper is terechtgekomen, vinden we op de 5de opvolgersplaats.

Maar ook Bart Staes zal wel weer heel wat stemmen halen in West-Vlaanderen. Hij is een geboren en getogen Izegemnaar, die er, onder meer aan de zijde van Geert Bourgeois, de rangen van de Volksunie doorliep, maar bij het uiteenvallen van die partij overstapte naar Groen. Na zijn studies in Antwerpen bleef hij er wonen. Bart zal moeten knokken voor het behoud van zijn zetel, want hij is geen lijsttrekker meer maar staat tweede. Nieuwkomer op de 4de plaats op de Groenlijst is professor Catherine Verfaillie, een Kortrijkse die nu in Leuven woont.

Vlaams Belang

Hij is gewoon niet weg te branden van de Europese lijst : oud-TV-journalist en ouwe getrouwe bij Vlaams Belang Reddy De Mey uit Oostende. Dit keer staat hij op de 7de plaats. Voor de rest twee vrouwen als nieuwkomer : Sofie Bruyninckx uit Oostkamp op de 4de en gemeenteraadslid Sandra De Schuyter uit Brugge op de 10de plaats.

PVDA heeft twee kandidaten in onze provincie : Lieve Peeters uit Oostende deed de vorige keer ook al mee en staat nu op 7, Marleen Pollet, een mensenrechtenactiviste uit Damme, staat 6de opvolger.

Naast de klassieke partijen gooit zich onder het nummer 19 nog één nieuwe lijst in de strijd : Volt is een pan-Europese burgerlijst, die ook in België opkomt. Lijsttrekker in Vlaanderen wordt Christophe Calis, een geboren Zonnebekenaar die nu in Brussel woont.

Het Nederlands kiescollege in ons land duidt 12 Europarlementsleden aan. In 2014 behaalde N-VA 4 zetels, Open VLD 3, CD&V 2, en SP.A, Groen en Vlaams Belang elk 1.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.