Van Hendrik Bogaert weten we dat hij straffe uitspraken niet schuwt. Niet voor niets profileert hij zich graag als een 'Straffe Hendrik'. Zijn uitspraak over wat hij heel netjes 'inclusieve' politiek noemt, zal ongetwijfeld bij CD&V deining veroorzaken. Voorzitter Joachim Coens en zeker de West-Vlaamse CD&V-topvrouw Hilde Crevits zullen binnenskamers vloeken voor de ongepaste rebelsheid van hun Straffe Hendrik.

Maar de toekomstige burgemeester van Jabbeke mag dan wel rebels zijn, naïef is hij niet en dom al zeker niet. Hij weet dat hij met zijn voorstel om het cordon sanitaire neer te halen niet iedereen binnen zijn partij tegen de haren strijkt en dat hij zo misschien zelfs een deel van de N-VA-kiezers weer naar zijn kamp kan lokken.

Niettemin baart de opening naar extreem rechts die een christendemocraat maakt, ons zorgen. Grote zorgen

De kwestie stelt zich nog niet meteen. Voor een federale regering komt Vlaams Belang al helemaal niet ter sprake en voor we toe zijn aan de volgende coalitiegesprekken voor een Vlaamse regering zijn we vier jaar en een verkiezing verder.

Niettemin baart de opening naar extreem rechts die een christendemocraat hier maakt, ons zorgen. Grote zorgen. Geregeerd worden door een partij die mensen in zijn rangen heeft zoals een Dries Van Langenhove, die geen kans voorbij laat gaan om op gemene, aanstootgevende wijze uit te halen naar mensen van minderheidsgroepen, geregeerd worden door een partij die polariseren en provoceren hoog in haar vaandels voert, geregeerd worden door een partij met een mens- en samenlevingsbeeld die in vrijwel alles het tegenbeeld is van wat een hartelijke, inclusieve samenleving kan zijn, nee, nee, dat zie ik niet zitten. En dat uitgerekend christendemocraten dat zou mogelijk maken, dat vind ik een bangelijk vooruitzicht.

Nee, we hopen dat we hier meer te maken hebben met een Foute dan met een Straffe Hendrik. En dat onze centrumpartijen en ook N-VA alles in het werk stellen opdat het zo ver niet zou komen dat een van hen in de verleiding komt om met Vlaams Belang in coalitie te gaan.

Zorg ervoor dat onze samenleving - zeker op Vlaams maar ook op Belgisch niveau - niet verder polariseert, investeer in projecten die ongelijkheid en exclusiviteit niet verder aanwakkeren, maak werk van een beleid dat armoede eindelijk terugdringt en onderschat vooral de kiezer niet. Keer het tij, weer de politieke spelletjes en ga voor het algemeen welzijn en belang in plaats van het Vlaams Belang.

Van Hendrik Bogaert weten we dat hij straffe uitspraken niet schuwt. Niet voor niets profileert hij zich graag als een 'Straffe Hendrik'. Zijn uitspraak over wat hij heel netjes 'inclusieve' politiek noemt, zal ongetwijfeld bij CD&V deining veroorzaken. Voorzitter Joachim Coens en zeker de West-Vlaamse CD&V-topvrouw Hilde Crevits zullen binnenskamers vloeken voor de ongepaste rebelsheid van hun Straffe Hendrik. Maar de toekomstige burgemeester van Jabbeke mag dan wel rebels zijn, naïef is hij niet en dom al zeker niet. Hij weet dat hij met zijn voorstel om het cordon sanitaire neer te halen niet iedereen binnen zijn partij tegen de haren strijkt en dat hij zo misschien zelfs een deel van de N-VA-kiezers weer naar zijn kamp kan lokken.De kwestie stelt zich nog niet meteen. Voor een federale regering komt Vlaams Belang al helemaal niet ter sprake en voor we toe zijn aan de volgende coalitiegesprekken voor een Vlaamse regering zijn we vier jaar en een verkiezing verder.Niettemin baart de opening naar extreem rechts die een christendemocraat hier maakt, ons zorgen. Grote zorgen. Geregeerd worden door een partij die mensen in zijn rangen heeft zoals een Dries Van Langenhove, die geen kans voorbij laat gaan om op gemene, aanstootgevende wijze uit te halen naar mensen van minderheidsgroepen, geregeerd worden door een partij die polariseren en provoceren hoog in haar vaandels voert, geregeerd worden door een partij met een mens- en samenlevingsbeeld die in vrijwel alles het tegenbeeld is van wat een hartelijke, inclusieve samenleving kan zijn, nee, nee, dat zie ik niet zitten. En dat uitgerekend christendemocraten dat zou mogelijk maken, dat vind ik een bangelijk vooruitzicht.Nee, we hopen dat we hier meer te maken hebben met een Foute dan met een Straffe Hendrik. En dat onze centrumpartijen en ook N-VA alles in het werk stellen opdat het zo ver niet zou komen dat een van hen in de verleiding komt om met Vlaams Belang in coalitie te gaan. Zorg ervoor dat onze samenleving - zeker op Vlaams maar ook op Belgisch niveau - niet verder polariseert, investeer in projecten die ongelijkheid en exclusiviteit niet verder aanwakkeren, maak werk van een beleid dat armoede eindelijk terugdringt en onderschat vooral de kiezer niet. Keer het tij, weer de politieke spelletjes en ga voor het algemeen welzijn en belang in plaats van het Vlaams Belang.