UPDATE Steve Vanneste (N-VA) wil dan tóch een Mandelaplein in Kortrijk

Redactie KW

“Ik heb research gedaan over Mandela en hij is toch veroordeeld geweest omdat hij een guerilla-oorlog voorbereidde”, zei Steve Vanneste eerder, maar woensdagnamiddag slikte hij die woorden in.

Op de gemeenteraad van Kortrijk stelde N-VA-lid Steve Vanneste voor om de naam Mandelaplein te schrappen.


Toen Nelson Mandela stierf, ging de gemeenteraad ermee akkoord om het nog aan te leggen plein op campus Kortrijk Weide het Mandelaplein te noemen. Maar die beslissing wil Steve Vanneste teruggedraaid zien: hij opteert voor een Secchiplein. “Ik heb research gedaan over Mandela en hij is toch veroordeeld geweest omdat hij een guerilla-oorlog voorbereidde. Een Mandelaplein vind ik daarom geen goed idee. Ja, ik weet, ik ben een beetje racistisch… In de plaats zou ik gaan voor een Secchiplein. Dat zou meer op zijn plaats zijn in Kortrijk.”

Woensdagnamiddag kwam Steve Vanneste met hangende pootjes terug op zijn uitspraken. In een mail laat hij letterlijk dit weten: “Bij deze een rechtzetting van mijn recente uitspraken over de figuur Nelson Mandela. Ik besef nu dat ik met mijn uitspraken over Nelson Mandela te kort door de bocht ben gegaan. Ik wens dan ook mijn woorden terug te trekken. Ik heb deze naam voor dit plein in het verleden mee goedgekeurd en sta daar nog steeds achter. Nelson Mandela verdient een plein in Kortrijk.”

Architect Secchi

En wie die Secchi eigenlijk was? De Italiaanse toparchitect en urbanist Bernardo Secchi overleed recent en had een sterke band met Kortrijk. Zo ontwierp hij de begraafplaats op Hoog Kortrijk (waar zijn as trouwens werd uitgestrooid) en maakte in de jaren ’90 het grootste deel van de Grote Markt vrij. Interessant detail hierbij is dat Secchi voor een volledig autovrije Grote Markt wilde gaan, maar op vraag van toenmalig burgemeester Emmanuel de Bethune werd toch een strook vrijgehouden voor parkeerplaatsen. Plaatsen die in april 2013 dan toch geschrapt werden, maar die nog altijd voer voor discussie zijn in Kortrijk.

(AXV/FJA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.