Unilin-site maakt plaats voor het Saspark

Binnenkort verdwijnt de Unilinsite. © XC
Redactie KW

De oude Unilin-site aan de Ooigemstraat maakt plaats voor een zone waar zelfstandigen en middelgrote ondernemingen hun intrek kunnen nemen. Voor de herwaardering en de sanering van de vervuilde site krijgen de privéontwikkelaars subsidies van de Vlaamse overheid.

Het verhaal van Unilin begon jaren geleden in Ooigem. Daar maakte het bedrijf vlasplaten, een soort spaanplaten uit vlas. Unilin heeft een aantal jaar geleden de werking gecentraliseerd waarbij de site vrijkwam. Vier jaar geleden kochten de ontwikkelaars Devarec-Eco2beton en Degetec de grond om op een KMO-zone te ontwikkelen.

Met de hulp van Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en de gemeente kon de gemeente aanspraak maken op een Brownfieldconvenant. Het convenant werd door Vlaamse overheid ingevoerd onder Leterme. Dit, om de zogenaamde ‘brownfield’, sterk vervuilde terreinen om te zetten in gezonde grond. Ook de site van Unilin was sterk vervuild, onder andere door asbest. De overheid geeft subsidies om de kosten van de afbraak en sanering draaglijker te maken. “De aanvraag werd goedgekeurd. En de ontwikkelaars kunnen op 500.000 euroaan steun rekenen van de Vlaamse overheid. De Vlaamse overheid ondersteunt de afbraakwerken en sanering voor 90 procenten de ontsluiting en aanleg van wegen voor 40 procent. Wat een heel mooie toegift is”, vertelt Rik Buyse (N-VA), schepen van Industrie en Lokale Economie.

Nieuwe naam

Voor die subsidies vraagt de Vlaamse overheid dat de ontwikkelaars duurzaam bouwen en energieneutraal. De site zal de naam het ‘Saspark’ krijgen, genoemd naar de nabijgelegen sluis op het kanaal Roeselare-Leie. Op de site zullen ook KMO-eenheden gebouwd worden met een geïntegreerde woning, aan de kant van het kanaal. Zo kan een timmerman bij zijn bedrijfje wonen met zicht op het water. Rondom de site komt een grote groenbuffer en op de site komen groene accenten.

“We zijn bijzonder blij dat deze site er komt, want de bedrijfsgrond is schaars geworden in Ooigem. We zijn dan ook een bedrijfsvriendelijke gemeente“, besluit schepen Buyse. De werken zijn ondertussen al bijna een jaar bezig en zullen nog duren tot 2020. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier