Uithuiszettingen in Poperinge verdrievoudigd in jaar tijd

Schepen van Sociale Zaken Bryan Vanderhaeghe. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Het aantal gezinnen die in Poperinge op bevel van de rechter uit hun huis werd gezet nam het afgelopen jaar sterk toe. Schepen van Sociale Zaken Bryan Vanderhaeghe wil hier iets aan doen en maakte een plan van aanpak en een samenwerkingsprotocol met sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel die uithuiszettingen moet voorkomen.

Net als in heel Vlaanderen stijgt in Poperinge het aantal uithuiszettingen op verzoekschrift van de vrederechter. Dit jaar waren er 58 uithuiszettingen in Poperinge, een zeer sterke stijging in vergelijking met de voorgaande jaren (2018: 18, 2017: 17, 2016: 11). Bij een nakende uithuiszetting brengt het vredegerecht het OCMW op de hoogte maar dan nog een oplossing vinden is volgens schepen van sociale zaken Bryan Vanderhaeghe niet eenvoudig. “Bij een uithuiszetting vangt het OCMW de mensen op, maar onze mogelijkheden op vlak van huisvesting zijn niet onuitputtelijk. De enige echte oplossing is voorkomen dat het zo ver komt”, aldus Vanderhaeghe.

Dat de stad de uithuiszettingen ernstig neemt bleek op de jongste gemeenteraad, waar een plan van aanpak dak- en thuisloosheid en een samenwerkingsprotocol met sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel ter goedkeuring werd voor gelegd. “Hoewel we als stad weinig kunnen veranderen aan de stijgende levensduurte of hoogte van inkomens van mensen mogen we onze kop niet in het zand steken. Sinds begin dit jaar is er een nieuwe medewerker op de sociale dienst die specifiek bezighoudt met woonbegeleiding. De komst van deze extra medewerker gaf ons ook de mogelijkheid om een plan van aanpak uit te werken met maatregelen die ons in staat moeten stellen om in te grijpen bij de eerste tekenen dat het fout loopt.”

Heel wat uithuiszettingen vinden plaats op de privémarkt maar ook op de sociale huisvestingsmarkt zijn er problemen op dat vlak, daarom wil het stadsbestuur beter samenwerken met De Mandel en werd een samenwerkingsprotocol op de gemeenteraad gebracht. “De Mandel is de sociale huisvestingsmaatschappij met het meest aantal woning in Poperinge en verhuurt aan een doelgroep die het financieel niet altijd gemakkelijk heeft. We proberen dan ook zo goed mogelijk samen te werken, een samenwerking die is uitgemond in een samenwerkingsprotocol. Dit protocol bevat duidelijke afspraken tussen het stadsbestuur en de Mandel. Dit kan gaan over de communicatie naar de huurders toe betreffende de huurprijs, op welke manier het OCMW kan tussenkomen in de waarborg maar ook wie wat doet bij een huurschuld of wanneer er leefbaarheidsproblemen in een buurt opduiken.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier