Uitgeweken Brugse Maud Vanwalleghem wordt senator

(gf)
Redactie KW

Door de benoeming van Sabine de Bethune als rechter bij het Grondwettelijk Hof, moest CD&V een nieuwe senator aanduiden. Op voordracht van Joachim Coens besliste de partijraad van CD&V om Maud Vanwalleghem (32) aan te duiden als nieuwe senator. Vanwalleghem heeft Brugse roots maar woont al tien jaar in Brussel (Sint-Gillis).

Maud Vanwalleghem is geboren in Brugge. Zij is de dochter van Hilde Perneel en Rik Vanwalleghem, voormalig sportredacteur bij Het Nieuwsblad. Ze groeide op in Wevelgem en studeerde geschiedenis en Arabische studies in Gent en Madrid. Ze maakte haar eerste carrièrestappen bij de internationale ngo, the Unrepresented Nations and Peoples Organization (UNPO). Daar vertegenwoordigde zij als hoofd van de Brusselse afdeling minderheden en niet-erkende staten bij de Europese instellingen en de Verenigde Naties.

Nadien werd Vanwalleghem adviseur in het Europees Parlement over thema’s als minderhedenrechten, mensenrechten en gelijke kansen. In 2015 werd ze secretaris van de vrouwenbeweging van CD&V, Vrouw & Maatschappij. Daar focuste ze op beleids- en campagnewerk rond gendergerelateerd geweld.

Mooi nieuw profiel

In 2018 werd Vanwalleghem directeur van de Liga voor Mensenrechten. De voorbije jaren proefde ze van het ondernemerschap. Als onafhankelijk consultant begeleidt ze non- en social-profit organisaties in hun strategieontwikkeling. Daarnaast richtte ze JobHop op. Vanwalleghem wil met haar senaatswerk de lijn van voorgangster Sabine de Bethune verderzetten. Daarbij vormt het fundamenteel respect voor mensenrechten haar kompas. Met haar geboortestad onderhoudt ze nog altijd een nauwe band, haar ouders wonen in Brugge. CD&V-voorzitter Joachim Coens zegt: “Met Maud kiezen we voor een jong, nieuw en stedelijk profiel, met een mooi palmares buiten de politiek.”

(SVK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.