Uitbreiding industriegebied Hoge Akker in Vlamertinge: muurvast of oplossing in zicht?

Foto vanuit de Porreyestraat, de enige toegangsweg waar je met de auto tot aan de Hoge Akker kan. (Foto dvdb) © Foto dvdb
Redactie KW

Zeven jaar geleden beslisten de stad Ieper, de provincie West-Vlaanderen en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) om de bedrijvenzone Hoge Akker in Vlamertinge uit te breiden. Een procedurefout bij het onteigeningsplan veroorzaakte echter een juridisch kluwen, waar de eigenaars van de gronden, de stad en de WVI voorlopig niet uit geraken.

Het was SP.A-raadslid Philip Bolle die tijdens de laatste gemeenteraadszitting aan de alarmbel trok. “Op de gemeenteraad van 5 november 2007 is het ruimtelijk structuurplan (RUP) Hoge Akker II volledig herzien en goedgekeurd”, vertelde hij toen. “We zijn nu april 2014, bijna zeven jaar verder, en van enige bijkomende bedrijvigheid in Vlamertinge is nog steeds geen sprake. Het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) stelt dat de bedrijvenzone gerealiseerd moet zijn voor 2018 en voor 80 procent in gebruik, zo niet volgt een evaluatie die kan leiden tot de definitieve schrapping van Hoge Akker II (de geplande uitbreiding, red.) als industriezone.”

Schepen van Ruimtelijke Ordening Dominique Dehaene (CD&V) zegt dat er aan een oplossing wordt gewerkt. “Het is een bijzonder ingewikkeld dossier”, vertelt Dominique Dehaene. “Samen met de West-Vlaamse Intercommunale zijn we aan het kijken hoe het verder moet en we tot een goede oplossing voor iedereen kunnen komen. Wat die oplossing precies kan inhouden, zullen we bespreken met de betrokken partijen. Een termijn op een definitieve doorbraak wil ik niet plakken, maar het spreekt voor zich: hoe sneller, hoe liever.”

Geert Sanders, directeur van de WVI, houdt het op: “We houden alle mogelijke pistes open en werken aan een oplossing.”

(JL)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 2 mei

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.