U vindt Jean-Marie Dedecker de beste politicus – toch zeker als het op bevlogen speechen aankomt

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

De septemberverklaring van Geert Bourgeois van begin deze week werd door sommigen als slaapverwekkend omschreven. Weinig bevlogen spreker, klonk het, en in één moeite werd dat ook nog eens herhaald over Yves Leterme en John Crombez. KW.be ging daarom op zoek naar de beste ‘spreker’ in het kruim van West-Vlaamse toppolitici.


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Op een kleine drie dagen tijd brachten meer dan 700 lezers van onze website hun stem uit. Jean-Marie Dedecker won het pleit met vlag en wimpel. Bijna één op de vier stemmen waren voor hem. Daarmee liet hij eerste achtervolgers Hilde Crevits en – dan toch – Geert Bourgeois achter zich. Luc Martens, Hendrik Bogaert en Renaat Landuyt bengelen dan weer aan de start van het peloton.

U vindt Jean-Marie Dedecker de beste politicus - toch zeker als het op bevlogen speechen aankomt


“Ik kan nog altijd Cicero citeren”

“Ik ben vereerd. Dit streelt mijn ijdelheid”, zegt Jean-Marie Dedecker. “Al had ik liever dat de mensen op 25 mei voor me hadden gestemd. Dan konden ze me blijven horen. Welsprekendheid is uit de politiek aan het verdwijnen. Klaar en duidelijke uitleg verschaffen is nochtans een belangrijk onderdeel van het politiek vak. Waar ik het zelf geleerd heb? Ik kom uit de Latijn-Griekse, waar welsprekendheid werd geoefend. Ik had bewondering voor die cultuur, zo kan ik nog altijd Cicero citeren. Ik ben ook een taalpurist. Ik kan niet tegen een dt-fout. Ik wil niet ijdel zijn, maar ik heb ook ooit het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen hé?”

“Bourgeois? Het charisma van een wijwatervat”

“Als ik sprak in het parlement, werd er geluisterd”, mijmert Dedecker. “Siegfried Bracke zei het me nog: als jij sprak, kwamen we altijd uit de koffiekamer. Op buitenlands vlak vind ik Obama de grote uitzondering. Zijn speeches zijn fantastisch. Er is een mooi spreekwoord dat zegt: ‘Wie de vorm beheerst, is de inhoud meester’. Je moet de inhoud goed kennen om goed te kunnen spreken. Voor Geert Bourgeois heb ik geen tips. Hij spreekt met het charmisma van een wijwatervat, maar elk vogeltje zingt zoals het gebekt is. Daar kan je niet veel aan veranderen. Je bent tussen twee en zes wat je bent tussen 20 en 60. En je hoeft er ook niets aan te veranderen. Ook authenticiteit speelt een grote rol.”

(FJA/HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier