Twee West-Vlamingen willen nationaal CD&V-voorzitter worden en leggen uit waarom

Joachim Coens (links) en Christophe Vermeulen (rechts). © belga
Stefan Vankerkhoven

Twee West-Vlamingen hebben zich kandidaat gesteld om nationaal CD&V-voorzitter te worden: de Zeebrugse havenbaas en Dams burgemeester Joachim Coens bindt de strijd aan tegen de naar Gent uitgeweken Veldegemse jurist en parlementair medewerker Christophe Vermeulen. Hun visie over de toekomst van hun partij verschilt enorm. Wint één van hen beiden de strijd of delven zij het onderspit tegen de vijf andere kandidaten uit de rest van Vlaanderen?

Ietwat oneerbiedig worden de kandidaten voor het CD&V-voorzitterschap in diverse media ‘de zeven dwergen’ genoemd. Met welke dwerg uit het sprookje van Sneeuwwitje associëren zij zich zelf? Christophe Vermeulen: “Meestal Doc, al ben ik soms een beetje als Stoetel, de grappigste dwerg.” Joachim Coens: “Ik ken de namen van die dwergen niet eens….”

Parlementair medewerker

Christophe Vermeulen (37) is de minst bekende kandidaat van de twee. Deze jurist groeide op in Veldegem en zette zijn eerste stappen in de politiek als CD&V-fractieleider in de Zedelgemse gemeenteraad van 2006 tot 2009. “Nadien ben ik naar Gent verhuisd en moest ik mijn lokaal mandaat afstaan”, zegt Christophe Vermeulen, die parlementair medewerker werd voor Hendrik Bogaert, Martine Fournier, Inge Vervotte en Europarlementslid Tom Vandenkendelaere. Hij werkte ook een tijdlang op het partijhoofdkwartier van CD&V en was in 2012 eventjes interim-voorzitter van Jong CD&V.

“Mijn motivatie voor die kandidatuur? Ik ben oprecht bezorgd voor CD&V en voel dat de frustratie, die aan de basis bij onze leden heerst, niet gedeeld wordt door de partij noch door de andere kandidaat-voorzitters“, zegt een strijdlustige Christophe Vermeulen. “Er is nochtans een sense of urgency, onze partij moet radicaal veranderen. Onze partijstructuren zijn al honderd jaar oud en dus niet meer aangepast aan de huidige maatschappij.”

“Niet alleen spreekbuis voor klassieke standen zijn”

“CD&V moet nu de kans grijpen om het allereerste interactief politiek platform van Vlaanderen te creëren. Dat moet lukken, omdat onze partij sterk lokaal ingebed is. Bovendien kunnen wij op die manier ook meer jongeren bereiken. CD&V mag niet meer alleen de spreekbuis zijn van de klassieke standen. Ik heb veel respect voor het middenveld, maar het stoort mij dat de Beweging.net bepaalt wie op onze kieslijsten komt en nadien voortdurend kritiek spuit op de partij. CD&V moet zich losmaken uit de vastgeroeste structuren en een moderne politieke machine worden, met een duidelijke boodschap. En niet altijd in een kramp schieten, telkens als N-VA iets zegt. We moeten politiek actie voeren voor zoveel mogelijk mensen. Er is daarbij nood aan een balans tussen rechten en plichten. Dat zie ik als een essentieel onderdeel van onze christendemocratie. Je kunt dat op alle domeinen toepassen, van klimaat tot migratie.”

Havenbaas

Dammenaar Joachim Coens (53), de zoon van wijlen onderwijsminister Daniël Coens, was van 1995 tot 2001 Vlaams volksvertegenwoordiger. Hij was van 1995 tot 2014 schepen in Damme, waarna hij burgemeester werd. Hij is sinds 2001 CEO van de Zeebrugse haven, met andere woorden: hij heeft de dagelijkse leiding van de grootste werkgever in de provincie in handen.

Het slechte resultaat van CD&V bij de jongste verkiezingen in mei, noopte Joachim Coens tot enige reflectie: “Ik heb lang nagedacht over wat er met onze partij aan de hand is en heb hierover ook tal van gesprekken gevoerd. Ik stel vast dat veel mensen niet meer geïnteresseerd zijn in de politiek. Erger nog: sommigen hebben echt een aversie voor de politiek en voor de politici. Zelfs in de bedrijfswereld en de maritieme wereld waarin ik mij beweeg. Dat is niet goed voor onze democratische samenleving.”

“Ik heb mijn bedenkingen op papier gezet en binnen de partij rondgestuurd. In eerste instantie met de bedoeling een debat op gang te trekken. Waarop sommige partijgenoten mij zeiden: stel je kandidaat voor het voorzitterschap. Begrijp me niet verkeerd: er is mij niet gevraagd om voorzitter te worden! Maar ik heb mij kandidaat gesteld, omdat de nationale politiek mij altijd is blijven boeien. Ik besef wel dat ik dat CD&V-voorzitterschap, indien ik verkozen raak, niet zal kunnen combineren met mijn job in de Zeebrugse haven. Maar zo ver zijn we nog niet…”

“Dialoog opzetten zit in het DNA van de partij”

“Wat is nu ten gronde mijn visie op de toekomst van CD&V? Ik ervaar telkens weer dat de Vlamingen praktische oplossingen wensen voor hun problemen. Ze hebben een afkeer van politieke partijen die voortdurend ruzie maken en zich bezondigen aan een politiek politicienne. De politiek moet een concreet antwoord bieden op externe factoren, zoals de globalisering, de klimaatopwarming en de digitalisering. Dankzij overleg kun je veel realiseren. Een dialoog opzetten en mensen verbinden zit in het DNA van CD&V.”

Sommigen zien in mijn voorstellen verwantschap met de beweging En Marche van de Franse president Macron. Ik wens mij niet met hem te vergelijken, maar net als Macron moet CD&V vooral inzetten op participatie. Het middenveld is weg, we moeten de mensen via de nieuwe technologieën rechtstreeks betrekken in ons beleid. Naar het voorbeeld van sociale netwerken als hoplr onder meer in Brugge.”

“De ‘c’ blijft de basis van CD&V, maar we moeten ook bruggen bouwen naar anderen. Onze basisfilosofie is geloven in de waarde van elke mens. In het verleden was dat onze christelijke traditie, nu is het solidariteit met kwetsbare en eenzame mensen, in de toekomst is het zorgen voor onze omgeving”, aldus Joachim Coens.

Vanaf maandag kunnen alle CD&V-leden stemmen op hun favoriete kandidaat, op 18 november worden de stemmen geteld. Indien geen enkele kandidaat meer dan 50% haalt, komt er een tweede ronde tussen de twee meest populaire kandidaten en mag Sinterklaas op 6 december de nieuwe CD&V-voorzitter uit zijn zak met cadeautjes halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier