Twee Brugse vrouwen worden senator

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse politica’s Annick Lambrecht (SP.A) en Maaike De Vreese (N-VA), die vorige maand verkozen werden tot Vlaams Parlementslid, worden deelstaatsenator.

Voortaan telt de afgeslankte Senaat 50 deelstaatsenatoren. Het Vlaams parlement vaardigt 29 verkozenen af. Twee ervan zijn Brugse vrouwen : Annick Lambrecht (49) en Maaike De Vreese (34).

Annick Lambrecht startte haar politieke carrière bij Groen, waar ze provinciaal voorzitter werd. In 2006 stapte zij over naar SP.A en ze zetelt voor die partij sinds 2006 in de Brugse gemeenteraad. Deze licentiate handelswetenschappen was een tijdlang lector economie aan de West-Vlaamse Hogeschool. Ze was tien jaar lang schepen van onder meer personeel en mobiliteit. Nu is ze voorzitter van de Brugse gemeenteraad. In 2012 werd ze ook provincieraadslid.

Mobiliteit

Haar nationale politieke carrière startte in januari 2017, toen ze federaal parlementslid werd in opvolging van Johan Vande Lanotte, die burgemeester van Oostende werd. In de kamer was Annick Lambrecht vooral bezig met juridische zaken, maar in mei jongstleden trok ze voor SP.A de Vlaamse lijst in onze provincie en raakte ze verkozen als Vlaams Parlementslid. Nu stuurt het Vlaams parlement haar naar de Senaat. “Een hele eer, ik zal er mij trouwens ook met mobiliteit, mijn favoriet politiek thema, kunnen bezighouden“, zegt ze.

Wit konijn

Twee Brugse vrouwen worden senator

De Brugse Maaike De Vreese (34) werd als wit konijn op de Vlaamse lijst gekatapulteerd door N-VA en slaagde wonderwel in haar taak. Maaike is criminologe van opleiding en ontpopte zich in de voorbije jaren tot expert veiligheid en migratie op het kabinet van voormalig staatssecretaris Theo Francken. Voordien werkte deze oud-leerlinge van het Sint-Andreasinstituut bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Maaike woont in Sint-Michiels.

Ze komt niet uit een politiek nest, als kind droomde ze ervan om ballerina te worden. Maar toen de N-VA haar vroeg om deel te nemen aan de Vlaamse verkiezingen en haar meteen de tweede plaats gaf, twijfelde ze niet. Wellicht lagen Vlaamse bevoegdheden als integratie en inburgering, en de preventie van radicalisering in het verlengde van haar federale expertise. Maar in de senaat kan ze zich toch opnieuw toeleggen op federale kwesties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier