Twaalf oud-gemeenteraadsleden van Izegem krijgen eretitel

Bijna 350 jaar ervaring in de Izegemse politiek op een rij (v.l.n.r.): Geert Bourgeois, Dirk Van Walleghem, Didier Vandeputte, Gerda Mylle, Marc Vanlerberghe, Frank Duhamel, Maureen Raedt, Filip Lombaert, Frans Vroman, Piet Seynaeve, Noël Vansteeland en Joris Claeys. © VADU
Redactie KW

Twaalf lokale politici kregen afgelopen dinsdag op de gemeenteraad van Izegem een eretitel voor hun mooie politieke parcours. “Goed voor liefst 349 jaar inzet voor de stad”, becijferde burgemeester Bert Maertens (N-VA).

Het reglement voor de toekenning van de eretitels werd op de raad nog vlug gewijzigd. Zo is het voortaan mogelijk om raadsleden met minstens 15 jaar dienst een eretitel te geven. Wie 15 jaar dienst heeft, waarvan zes als schepen, krijgt de titel ereschepen. Wie in aanmerking voor de titel wilde komen, mocht wel niet meer opkomen bij de recentste gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Vijf politici kregen de titel van ereraadslid. Die eer ging naar Maureen Raedt (SP.A) voor 17 jaar dienstbetoon. Filip Lombaert (Groen) zetelde 18 jaar, Frans Vroman (CD&V) en Noël Vansteeland (Open VLD) liefst 27 jaar en Piet Seynaeve (N-VA) zelfs 36 jaar. Er waren ook titels voor ereschepenen. Die eer ging onder meer naar Geert Bourgeois (N-VA) voor 42 jaar in de gemeenteraad. Joris Claeys (CD&V) zetelde 24 jaar en Frank Duhamel 36 jaar.

Ereburgemeester

Ook aan Didier Vandeputte en Marc Vanlerberghe (beiden SP.A) viel die eer te beurt met respectievelijk 33 en 24 jaar op de teller. Dirk Van Walleghem werd vorig jaar al tot ereschepen benoemd voor zijn 35 jaar dienst, maar werd nu toch bij de huldiging betrokken.

Oud-burgemeester Gerda Mylle kreeg dan weer de titel van ereburgemeester. De stad vroeg en kreeg die toestemming bij de Vlaamse regering. Zij heeft een politieke carrière van 30 jaar achter de rug. De gehuldigden mochten het Gulden Boek van de stad ondertekenen en kregen nadien nog een geschenk van Izegemse makelij: borstels van Bhobo Brush uit het Eperon d’or-label. (VADU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.