‘Tsunami’ Lut, eerste vrouw als burgemeester in Avelgem: “Mijn vader danst in zijn graf”

Haar gezin is heel belangrijk voor Lut. We zien v.l.n.r. Jill, Lut, Lennie, Inge en Britt. © GBA
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Haar moeder Ghislaine Verhiest was ooit de eerste vrouwelijke schepen van Avelgem. De 47-jarige Lut Deseyn is de eerste vrouwelijke burgemeester. “Jammer dat mijn vader dit niet meer kan meemaken. Hij bouwt een feestje in zijn graf.”

Hoewel Lut Deseyn een echt familiemens is – ze komt zelf uit een warm nest met zes kinderen – heeft haar familie haar het afgelopen jaar wat moeten missen. “De campagne is zwaar en intens geweest“, vertelt een vermoeide, maar stralende Lut Deseyn. “Mijn Inge was heel belangrijk tijdens en naast die campagne. Ze was mijn klankbord, mijn coach, mijn grootste supporter en tegelijk zorgde ze ervoor dat thuis alles bleef draaien. Ze zorgde dat de kinderen genoeg aandacht kregen en dat ik af en toe voor Jill, Britt en Lennie op de rem ging staan. En dat terwijl ze zelf een heel veeleisende job heeft als hr-directeur bij Vandemoortele.”

Pubers

De kinderen die zaten erbij en keken ernaar. “De tweeling is erg nuchter in die zaken, het zijn echte ‘Cornes’. Ze zijn heel blij voor mij, maar gaan nu gewoon verder met puberen. Ook ons Lennie is supertrots. Ze hebben mij niet alleen veel moeten missen het voorbije jaar, ze zagen thuis ook veel volk passeren. Van ‘s morgens tot ‘s avonds werd er hier over politiek gepraat, tot vervelens toe. Gelukkig zijn het verstandige dochters, die hun mond niet voorbij zullen spreken.”

En hoewel ze haar familie niet veel zag, is de band sterker geworden. “Mijn ouders, mijn schoonouders, mijn hele familie en schoonfamilie… ze hebben ons allemaal gigantisch gesteund. Ze stonden altijd klaar als back-up voor de kinderen, om campagne te voeren, gewoon om er te zijn wanneer dat nodig was. De hele familie heeft in mij geloofd en dat heeft onze band versterkt.”

Wie vanaf het eerste moment in Lut geloofde, was haar moeder en oud-schepen Ghislaine Verhiest. “Ze was zelf de eerste vrouwelijke schepen in fusiegemeente Avelgem en is uiteraard heel trots nu. De voorbije dagen heb ik vooral aan mijn vader gedacht, hij bouwt nu een feestje in zijn graf. Hij heeft mijn moeder de politiek in geduwd en wou dat ze de eerste vrouwelijke schepen zou worden. Wat zou hij nu trots zijn op mij.”

Lut koos amper zeven jaar geleden voor een politiek engagement. “Ik kreeg de liefde voor politiek met de paplepel binnen. Zolang mijn moeder schepen was, was een engagement niet aan de orde. Toen zij stopte, besliste ik in januari 2012 om mij in oktober verkiesbaar te stellen.”

Lut werd meteen de vierde meest populaire politicus van haar partij en kreeg een gedeeld schepenambt vanaf 2015. “Ik ben Lieven Vantieghem dankbaar voor de kans die hij me toen heeft gegeven. Maar hij is een ander soort politicus dan ik wil zijn, niet beter of slechter, gewoon anders en niet mijn stijl. In mijn periode als schepen ben ik enorm gegroeid als persoon en als politicus. ”

In augustus 2017 brak ze met de partij en gaf ze haar schepensjerp terug. “Dat was geen gemakkelijke beslissing. Ik wou eigenlijk verandering brengen in de partij, meer transparantie en afstappen van de oude manier van aan politiek doen. Mijn visie lag te ver af van het lokale partijbestuur. Ik kreeg geen enkele steun en dat is hun goed recht. Maar ik zou stilletjesaan sterven onder hun visie. Eens ik de moeilijke beslissing had genomen, kreeg ik weer energie om een nieuwe wind te laten waaien.”

Tsunami Lut

“Het werd ‘tsunami Lut'”, verklaart haar opponent in de campagne en coalitiepartner Tom Beunens (Tandem). In de voorbije 25 jaar haalde niemand zoveel voorkeurstemmen als Lut. “Avelgem heeft duidelijk gekozen voor een stijlbreuk“, beseft Lut. “Ik had dit scenario zelfs niet durven dromen. Maar ik heb een sterk team rond mij kunnen bouwen, met veel jonge mensen die een groot engagement opnemen.”

De deal met Tandem was vrij snel geklonken. “Wij waren met ons team enorm goed voorbereid. We hadden overal mensen en wisten, wat de uitslag ook zou worden, dat we snel en efficiënt zouden moeten onderhandelen. Want wij hadden vooraf geen akkoorden, met niemand”, benadrukt Lut. “Dat vond ik heel belangrijk, uit respect voor de kiezer.”

Lut is een volksmens en weet wat die kiezer wou. Ze was op meer soupers en feesten in haar gemeente aanwezig dan de gemiddelde schlagerzanger optreedt. “Een politicus moet tussen het volk staan”, is ze overtuigd. “Enkel zo weet je wat er leeft tussen de mensen. En ik weet dat ik niet voor iedereen goed kan doen. Ik zal als burgemeester ook beslissingen nemen die niet voor iedereen leuk zullen zijn. Toch blijf ik tussen de mensen staan, zelfs als burgemeester. Samen met Inge moet ik daar nog een systeem in vinden dat het ook voor mijn gezin leefbaar blijft. Sowieso wordt vrijdagavond weer onze gezinsavond, daar krijg ik zelf enorm veel energie van.”

Inspraak is belangrijk

Lut beseft dat, hoe intens de campagne ook was, het nu pas begint. “We werken nu aan een goede beleidsnota met Tandem. We hebben samen een sterke ploeg die elkaar successen gunt. En daarna trekken we met onze visie naar de burger. We willen echt horen hoe deze erover denkt. Inspraak is belangrijk voor mij. Als ploeg willen we verandering brengen in Avelgem, een leefbaar centrum creëren voor elke Avelgemnaar: van de schoolgaande jeugd over de handelaar tot de zorgbehoevende. Avelgem moet weer bruisen. We hebben veel werk, maar ik heb er goesting in.”