“Trump kan één van de beste presidenten ooit worden… of de meest catastrofale”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. De Ieperse muzikant Vreny Van Elslande woont al 19 jaar in de States, sinds 2002 in Los Angeles.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

“In 1998 ben ik van Ieper naar Boston getrokken om er te studeren aan het gerenommeerde Berklee College of Music”, vertelt Vreny. “In 2002 ben ik naar Los Angeles verhuisd. Ik werk er als professioneel muzikant en heb mijn eigen bedrijf, ‘ZOT Zin Music’. Vijf jaar geleden trouwde ik met Tiannah en we hebben een zoontje, Aiden.”

Een land in een land

“Eigenlijk is er tot nu toe niks veranderd voor mij sinds Trumps verkiezingsoverwinning. Hij is daarvoor nog niet lang genoeg president. Verder leef ik in wat je een ‘beschermde omgeving’ zou kunnen noemen, in die zin dat Californië heel anders is dan de rest van de VS. Niet alleen is het de grootste en sterkste economie van Amerika, het is ook een beetje een land in een land. De mensen hier stemmen altijd heel sterk Democratisch, en ze zijn heel open en tolerant. Er gaan de laatste maanden zelfs stemmen op om de onafhankelijkheid van Californië uit te roepen, omdat de overgrote meerderheid hier sterk anti-Trump is. Veel van mijn klanten, vrienden en kennissen hebben zich na de verkiezingen de hele week ziek gemeld op hun werk. Ze waren er zo door aangegrepen dat ze geen raad wisten met zichzelf.”

“Ik kan me voorstellen dat mijn leven waarschijnlijk veel meer zou zijn veranderd als ik in één van de staten had gewoond waar het verdoken racisme en de intolerantie plots alomtegenwoordig zijn. Als echtgenoot van een Afrikaans-Amerikaanse vrouw kan ik me moeilijk voorstellen hoe ik daarmee zou omgaan.”

“Gebrek aan intelligentie en opleiding”

“Wat ik wel merk is dat ik minder geduldig ben geworden en sneller kwaad word. Als Vlaming heb ik een keigoede opvoeding en prima onderwijs genoten, en ik erger me dood aan ondoordachte keuzes en beslissingen die blijk geven van een fameus gebrek aan intelligentie en opleiding. Ik kan me niet van het gevoel ontdoen dat de overwinning van Trump voornamelijk het gevolg is van een aanzienlijk aantal Amerikanen die zich die stem over een paar jaar ontzettend zullen beklagen.”

“Ik ga niet meer in de clinch met Trump-fans op Facebook, dat is pure tijdsverspilling”

“Maar het is natuurlijk complexer dan dat. Ik begrijp heel goed dat veel mensen vooral tegen Hillary Cliton en minder voor Trump hebben willen stemmen. Ze waren misnoegd over de oude politieke garde en hoopten met Trump een nieuwe weg in te slaan. Het kan echt alle kanten uit. Trump kan één van de beste presidenten ooit worden, of één van de meest catastrofale. De tijd zal het uitwijzen.”

“Als ik op Facebook tegen de schenen van Trump-supporters trap, merk ik dat er een heel duidelijke nationalistische tendens zichtbaar geworden is die er voordien niet was, of toch veel minder. Onlangs nog kwam ik in aanvaring met een Trump-supporter en die kerel werd zo kwaad dat hij dingen begon te zeggen als ‘Als het in België zo veel beter is, ga terug naar jouw land, we moeten je hier niet’. Dat werd dan: ‘Als we jou niet bevrijd hadden, gingen jullie nu nog altijd onder het juk van de Duitsers gebukt’. De domheid van zulke uitspraken belooft niet veel goeds voor de toekomst. Ik heb trouwens betere dingen te doen dan me te mengen in zulke Facebookdiscussies, die pure tijdsverspilling zijn en compleet nutteloos.”

3.000 dollar huur per maand

“Ik denk niet anders over mijn leven in de VS door Trumps verkiezing. De geboorte van mijn zoon in 2012 was echter wel iets dat me ertoe aanzette het wonen in de VS in vraag te stellen. Ik heb mijn leven en werk hier, en denk niet dat ik in België zou kunnen verdienen wat ik in de States verdien, maar ook hier zouden veel dingen beter kunnen. Wonen in Los Angeles is peperduur. Ik betaal 3.000 dollar huur per maand. In Ieper zou je voor dat geld een serieuze villa hebben. Ziekenzorg en alle sociale voorzieningen zijn in België veel beter, en veel beter georganiseerd. Onze zoon is geboren met een zeldzame genetische aandoening, en het is vaak ongelofelijk veel werk om alle administratie uitgedokterd te krijgen en zijn begeleiding en therapieën in gang te krijgen.”

Nauw contact met thuisfront

“Verder is het onderwijs in België veel beter, een grote motivatie om mijn zoon in Vlaanderen te laten opgroeien. Mijn familie thuis is veel groter dan die van mijn vrouw hier, en het zou leuk zijn voor Aiden om op te groeien in een omgeving waar hij kan genieten van een grote familie- en vriendenkring. Hoewel ik al bijna twee decennia weg ben van mijn thuisstreek, heb ik nog heel nauwe banden met m’n vrienden van weleer met wie ik ben opgegroeid. Vandaar dat ik me nooit Amerikaan ga voelen. Ik voel me zelfs niet echt ‘Belg’. Ik ben een wereldburger.

“Terugkeren is echter niet zo evident. Tiannah heeft nog een jaar studeren te gaan. Ik speel hier bij een band die redelijk goed bezig is. Ons album is opgeklommen tot de 12de plaats in de International Billboard Charts, en we staan momenteel op 1 in Cleveland, Ohio. Radiostations spelen onze single daar als zot. Als green card-houder moet ik wettelijk minstens 6 maanden en 1 dag per jaar in de VS wonen. Ik kan dat omzeilen door Amerikaans staatsburger te worden met dubbele nationaliteit Belg/Amerikaan. Dan heb ik de volledige vrijheid om zonder problemen gelijk wanneer in gelijk welk land van de Europese Unie te gaan wonen of in de VS. Het probleem met Amerikaans staatsburgerschap is dat je dan altijd belasting betaalt aan de VS, zelfs als je in België woont en daar geld verdient. Ik zie het uiteraard niet zitten om in twee landen belasting te betalen op mijn inkomen. Dat is een van de dingen die ik zal moeten uitklaren voor we ooit weer naar België zouden terugkeren.”