“Trump is niet belangrijk genoeg om het traject van leven te veranderen”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Kate Masschelein (41) uit Lendelede woont in New Jersey.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

Toen ze 26 was, trok Kate naar Arizona om er haar MBA te halen aan de Thunderbird School of Global Management. “In 2003, vlak nadat ik afgestudeerd was, ben ik voor Johnson & Johnson gaan werken. Dat doe ik nog steeds, op een afdeling die Ethicon heet. We maken medische apparatuur die door chirurgen wordt gebruikt. Ik startte in Schotland en woonde daar twee jaar, verhuisde dan naar Frankrijk voor drie jaar, vervolgens naar New Jersey in de VS van 2008 tot 2010 en vandaar naar Londen voor 5 jaar. Sinds september 2015 woon ik weer in New Jersey, met mijn man Ben, een Brit.”

Restaurants in NYC

“Bij Ethicon heb ik functies gehad in marketing, sales en general management. Nu ben ik senior director specialty marketing voor de VS. Voor mijn man is het de eerste keer dat hij in het buitenland woont. Hij is data-ingenieur en werkt voor een startup in New York, Quartet Health. In onze vrije tijd gaan we wandelen in nationale parken als Yellowstone, Yosemite en Acadia. We houden van citytrips naar New Orleans, San Francisco en Montréal, en van nieuwe restaurants uit te proberen in New York City. Ons thuis is Union City, vlakbij Hoboken. Aan de overkant van de Hudson ligt Manhattan.”

“New Jersey, de Garden State, telt 9 miljoen inwoners en is de dichtstbevolkte en de op één na rijkste staat van Amerika. De republikein Chris Christie is gouverneur. De positie van gouverneur van New Jersey wordt beschouwd als een van de machtigste posities van het land. Jon Bon Jovi, Michael Douglas, David Copperfield en Danny DeVito zijn allemaal in New Jersey geboren en getogen.”

“Toen Barack Obama in 2008 voor de eerste keer verkozen werd, woonde ik al in de VS. Acht jaar lang leidde hij het land met intelligentie en sterke maar gematigde communicatie. Hij was een van de beste en meest populaire presidenten met een approval rating van 60% op het einde van zijn ambtstermijn. Obama was ook relatief schandaalvrij in vergelijking met andere presidenten.

Onbetrouwbare peilingen

“Ik was er echt van overtuigd dat Hillary Clinton zou winnen, net als zovelen. Dat een flamboyante biljonair zonder enige politieke ervaring een kans had, nam ik niet voor mogelijk. Tot het Verenigd Koninkrijk voor de Brexit stemde… Mijn man en ik volgden het referendum van zeer dichtbij en waren net als veel vrienden en familieleden zeer teleurgesteld toen het resultaat bekend raakte. Het was de eerste keer dat we beseften dat de polls niet betrouwbaar zijn, dat het gezond verstand niet altijd wint en dat alles mogelijk is. Na de Brexit besefte ik dat ‘president Trump’ een mogelijkheid was.”

“Ik herinner me de avond van de verkiezingen… We waren allebei thuis en de tv en onze laptops stonden op het verkiezingsnieuws. Ons ongeloof groeide met de minuut. Ik stuurde berichten met Europeanen in de VS. Niemand kon het geloven.”

“Maar nu moeten we er mee leven. Wat Trump zeker gedaan heeft, is het aanwakkeren van politiek activisme en engagement, wat er vroeger niet of veel minder was. Samen met collega’s en vrienden nam ik in januari deel aan de Women’s March in Washington. Zoiets had ik nog nooit gedaan.

“Frustrerend dat het hier zo gevoelig ligt om over politiek te praten, ik doe niks liever”

“Johnson & Johnson werkt nauw samen met ziekenhuizen, chirurgen en patiënten. Obamacare was een zeer goede zaak voor 20 miljoen Amerikanen die geen gezondheidsverzekering hadden. Dat dit nu recent sterk is aangepast zonder de minste voorspelling van wat dit voor de Amerikaanse economie en voor de Amerikaan betekent is onvoorstelbaar. Trump gaat handelsverdragen opnieuw onderhandelen, een muur bouwen, legale en illegale immigranten aanpakken…”

Liberale staat

“New Jersey is een liberale staat. 60% van de bevolking zegt pro-choice te zijn, en het homohuwelijk is hier wettelijk. De staat heeft ook de strengste wapenwetgeving van de VS. Ook New York, waar mijn man werkt, is voornamelijk democratisch. Wonen en werken in een ‘blauwe’ staat maakt het gemakkelijker. Mijn man zei dat het helpt dat we beiden white caucasian en Europeaan zijn. Voor immigranten van andere origines en religies is het zeker niet altijd zo gemakkelijk.”

Er zijn collega’s die zich verontschuldigen omdat ze zich schamen over hun president en hoe die het land leidt. Zelfs mensen die voor hem gestemd hebben. Se hadden nooit verwacht dat het zo zou aflopen.”

Enkel verzorgd mits verzekering

“Ik denk niet dat Belgen beseffen hoe gelukkig ze zouden moeten zijn met hun gezondheidszorg. Die is meestal gratis en de kwaliteit is goed. Dat is hier anders. Mijn man had onlangs zijn arm uit de kom tijdens een voetbalwedstrijd. Hij ging naar de medische hulppost naast het veld. Hun eerste vraag was: ben je verzekerd? Pas toen hij dat kon bewijzen, zorgden ze voor hem, maar dan moest hij daar meteen een hoog bedrag betalen. Lang niet iedereen kan dat zomaar.”

“Amerika is een fascinerend land, dat door zijn grootsheid en complexiteit soms overweldigend kan zijn. Europa is doorgaans progressiever wat betreft mensenrechten maar hier staan ze voor in technologie en innovatie. Dat zie je aan het aantal startups en aan de ondernemersgeest.”

Je moet hier opletten wat je zegt, politieke correctheid is belangrijk. Je kan altijd per ongeluk iemand boos maken, dat gevoel heb ik niet in België of de rest van Europa.”

Trump is overal

“Toen Obama aan de macht was rekende ik op gezond verstand en sterk leiderschap. Met Trump aan de macht denk ik veel meer na over politiek en volg ik het op de voet. Het is moeilijk te vermijden. Hij domineert de kranten en sociale media. In Amerika ligt het zeer gevoelig om openlijk over politiek te praten, wat ik zeer frustrerend vind. Voor de verkiezingen praatte ik graag met mijn collega’s over de debatten die de avond ervoor hadden plaatsgevonden. Maar daar staan maar weinig collega’s voor open. Je kan meestal heel snel bepalen of iemand republikeins is of democratisch.”

“We hebben het er over gehad, of we wel in de VS willen blijven. Hoewel Trump niet zo veel directe invloed heeft op ons dagelijks leven, maak ik me zorgen over armoede, gezondheidszorg, geweld, racisme, vrouwenrechten en de klimaatverandering. Trump is niet belangrijk genoeg in mijn persoonlijk leven om het traject van mijn leven te veranderen. Zeker voor de voorzienbare toekomst blijven we hier. Ik woon al 16 jaar niet meer in België, maar elke keer als ik er kom voel ik me terug Belg en ben ik zeer trots op ons landje.”

“Ik droom in het Engels, maar als ik vloek doe ik dat in het Nederlands. Dan komt er een ‘godverdomme’ uit die niemand rond mij verstaat. Gelukkig maar…”