Traiteur Philippe Mottrie wordt privékok van minister Vincent Van Quickenborne

Traiteur Philippe Mottrie: "Mensen die al iets geboekt hadden voor volgend jaar hoeven zich geen zorgen te maken." © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De bekende traiteur Philippe Mottrie (58) uit Kortrijk ruilt zijn zaak voorlopig in voor een job als privékok op het kabinet van minister van Justitie en Noordzee Vincent Van Quickenborne. “Zijn vrouw liet mij al weten wat hij wel en niet graag eet. Er komt vooral simpele maar lekkere kost op tafel”, aldus Philippe.

Door omstandigheden zit Philippe, net zoals heel wat andere zaakvoerders in de evenementensector, zonder werk. “Mijn traiteurzaak ligt zo goed als stil, dat is geen geheim”, laat hij weten. “Ik heb erover nagedacht om aan takeaway te doen, zoals vele anderen. Maar toen kwam minister Van Quickenborne plots met een voorstel. Of ik niet voor hem en zijn kabinetsmedewerkers wilde komen koken in Brussel. Daar heb ik toch even moeten over nadenken, maar uiteindelijk heb ik zijn voorstel aanvaard. Onder die voorwaarde dat ik de evenementen die nog op mijn planning staan, kan cateren. Mensen die al iets geboekt hadden voor volgend jaar hoeven zich dus geen zorgen te maken.”

Iemand die graag eet

Philippe leerde zichzelf koken en heeft al wat ervaring met het vullen van borden voor politici. Hij is niet alleen een graag geziene gast op het stadhuis van Kortrijk, hij kookte eerder al voor Van Quickenborne toen die nog minister van Economie was. Ook Stefaan De Clerck genoot al van zijn kookkunsten. “Ik pendel heen en weer naar Brussel met de trein en zorg elke middag voor een lunch. Als de minister ‘s avonds laat doorwerkt, dan voorzie ik een diner dat gemakkelijk opwarmt, zoals pasta carbonara bijvoorbeeld.” Deze week ook op het menu? Konijnenrug, haas en Italiaanse kalfslapjes. “Vincent is iemand die heel graag eet”, aldus Philippe. “Dat maakt het des te plezanter om voor hem te koken. Zijn vrouw gaf mij trouwens al wat tips. Wat hij niet graag eet? Dat kan ik niet onthullen natuurlijk”, knipoogt hij.

Het moet zeker niet altijd ingewikkeld zijn, maar dat weet Philippe al – minister Vincent Van Quickenborne

De minister zelf is minder terughoudend. “Van spruitjes en rode kool moet ik niet veel hebben”, lacht hij. “Ook paprika’s liggen vaak op mijn maag. Het liefst van al eet ik gebakken witloof of gevulde tomaten. Met koeientong of een goede worst met appelmoes kan je mij ook een plezier doen. Het moet zeker niet altijd ingewikkeld zijn. Maar dat weet Philippe al. Hij kan heel eenvoudig, maar tegelijk heel lekker koken.”

Veel humor

Van Quickenborne en zijn nieuwe privékok kennen elkaar al lang. “Van communies en feestjes allerhande natuurlijk. Maar ook daarvoor, toen zijn dochter verongelukte in een dodehoekongeval, hebben we veel met elkaar gepraat. Ik ken Philippe vooral als een gezellige man met veel humor die een dame blanche maakt met héél lekkere chocoladesaus. Mijn kabinetsmedewerkers en ik zijn dan ook heel blij dat we nu elke dag van zijn kookkunsten kunnen genieten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier