Torhoutse partijen betwisten de verkiezingsuitgaven van CD&V

CD&V Torhout wordt onder vuur genomen door de oppositiepartijen. © Foto JS
Arjan Desante
Arjan Desante Medewerker KW

Op 24 december is er een hoorzitting gepland bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen in Brussel. Een klacht van N-VA werd namelijk ontvankelijk verklaard. “Maar wij hebben niets te verbergen”, klinkt het bij CD&V.

Volgens de officiële cijfers heeft CD&V Torhout – net als de andere partijen overigens – het gelimiteerd bedrag niet overschrijden. Koen Sap van N-VA onderzocht die cijfers echter zorgvuldig en meent dat de aangifte niet klopt. Het gaat onder meer over advertenties in Krant van West-Vlaanderen en promotievideo’s.

“Omdat we tijdens de campagne al een licht vermoeden hadden dat CD&V onmogelijk binnen het verkiezingsbudget kon blijven, zijn we na neerlegging van de uitgaven van alle partijen gaan grasduinen in de aangifte van CD&V Torhout”, legt N-VA-kopstuk Eva Maes uit. “Zoals verwacht zijn er verkiezingsuitgaven niet aangegeven. Koen Sap (tweede op de N-VA-lijst in oktober, red.) heeft bezwaar ingediend en ondertussen kregen we bevestiging van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen dat onze klacht ontvankelijk verklaard is. Op maandag 24 december is er een hoorzitting in Brussel.”

Koen Sap (N-VA) verdiepte zich in de uitgaven van CD&V.
Koen Sap (N-VA) verdiepte zich in de uitgaven van CD&V.© Foto JS

Waarnemend burgemeester Kristof Audenaert, die vanaf 1 januari ook titelvoerend burgemeester wordt, reageert uiteraard not amused op het nieuws. “Wij hebben niets te verbergen en gaan dan ook op de dag van kerstavond uitleg geven in Brussel”, klinkt het. Volgens de burgemeester wordt onder meer schepen Joost Cuvelier geviseerd omdat hij bepaalde filmpjes niet aangaf als verkiezingsuitgaven. “Maar dat zijn amateurfilmpjes die hij samen met zijn zoon maakte.”

Ook Groen diende klacht in

Opvallend: niet alleen N-VA, maar ook Groen Torhout diende klacht in bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. “Maar de raad heeft onze klacht niet weerhouden omdat er een handtekening ontbrak. We kunnen niets eisen wegens die vergeten handtekening, maar verwachten toch een duidelijke transparante weergave van de uitgaven. Zo hebben we verschillende gemaakte kosten niet teruggevonden in de aangifte. De onkosten voor een grote gezamenlijke campagne vonden we bijvoorbeeld nergens terug.”

Groen Torhouthttps://www.facebook.com/GroenTorhout/https://www.facebook.comFacebook1

Gisteren en vandaag is er in de pers verschenen dat wij een klacht hebben ingediend bij de Raad voor…

Geplaatst door Groen Torhout op Woensdag 5 december 2018

rich1.0https://www.facebook.com/GroenTorhout/posts/2001053473310888552

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.