Torhoutse Open VLD neemt nieuwe start

Een delegatie van het pas gevormde bestuur van de Torhoutse Open VLD (en ook Jong VLD) met van links naar rechts Piet Wostyn, Freddy Keersebilck, nieuwe voorzitter Nathalie Mortelé, Wim Kerkhove, penningmeester Annick Dedoelder, Ilja Wostyn (voorzitter Jong VLD) en Shawn Vindevoghel (bestuurslid Jong VLD). © foto JS
Johan Sabbe

Lag Open VLD een klein jaar geleden in Torhout nog op apegapen, dan is de partij nu weer springlevend. Vorige vrijdag werd een nieuw bestuur gevormd met Nathalie Mortelé als voorzitter. Tegelijkertijd had de heroprichting van de Torhoutse Jong VLD plaats met voorzitter Ilja Wostyn als drijvende kracht.

Het verhaal is bekend. De liberale partij nam vorig jaar pas in extremis aan de gemeenteraadsverkiezingen deel met de jonge Ilja Wostyn als onervaren kopman. Ilja wordt op 13 juli trouwens nog maar 24 jaar. Pieter Debou, ooit twaalf jaar gemeenteraadslid in Torhout geweest, maar eind 2012 naar Brussel verhuisd, probeerde nog wel de meubelen te redden door als waarnemende voorzitter de partij ruggengraat te komen geven, maar dat lukte uiteindelijk niet. Open VLD greep in Torhout nipt naast de verhoopte zetel.

In kabinet De Backer

Pieter blijft actief betrokken bij de plaatselijke Open VLD-afdeling, maar heeft geen bestuursfunctie meer opgenomen. Het heft wordt vanaf nu in handen genomen door voorzitter Nathalie Mortelé. Die is beleidsadviseur inzake sociale fraude en administratieve vereenvoudiging in het kabinet van Philippe De Backer. Nathalie (41) is de alleenstaande mama van een zoontje Arthur van bijna 7. Ze werd in Torhout geboren en is er sinds december 2017 weer komen wonen. Ze is adjunct-directeur van de Centrale Controledienst van de RVA, maar is momenteel nog gedetacheerd naar het genoemde kabinet De Backer.

“Ik heb altijd interesse in de politiek gehad, maar pas vorig jaar in oktober was ik voor het eerst verkiesbaar. Ik stond toen tweede op de gemeenteraadslijst van Open VLD, na kopman Ilja Wostyn. In mei heb ik me verkiesbaar gesteld voor het Vlaams Parlement en als vrij onbekende kandidaat toch een heel behoorlijke score behaald.”

“Het is de bedoeling om – met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2024 – de Torhoutse Open VLD her op te bouwen. We willen weg van de klassieke activiteiten, zoals een nieuwjaarsreceptie en een zomerbarbecue, en via kleine initiatieven naar de mensen toestappen. In het najaar starten we overigens huisbezoeken om te voelen wat er bij de bevolking leeft. Zo willen we ons een duidelijk beeld vormen van de bestaande zorgen en noden.”

Ook opnieuw Jong VLD

De overige bestuursleden zijn Annick Dedoelder (penningmeester), haar man Piet Wostyn, Els Rogiers (secretaris), Freddy Keersebilck, Wim Kerkhove, Lindsay Loose, Evita Vanbesien en Ilja Wostyn. Laatstgenoemde is tegelijkertijd voorzitter van de heropgerichte Jong VLD. Daar zijn Shawn Vindevoghel en Sacha De Zutter de medebestuursleden.

Ilja werkt in de vaste weekendploeg van Dujardin Foods in Koolskamp (Ardo) en in de week in het mosterdbedrijfje Mostaard Wostyn van zijn ouders. “Ik wil de stem van de jeugd laten horen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.