Torhoutse N-VA wil geen vrijstelling voor belasting op verkiezingsdrukwerk

Verkiezingsdrukwerk krijgt een vrijstelling van gemeentebelasting en daar wil N-VA vanaf. © Foto JS
Johan Sabbe

Een van de belastingen die vorige maandag tijdens de zitting van de Torhoutse gemeenteraad werd besproken, was die op het verspreiden van niet-geadresseerd drukwerk. N-VA betreurde het behoud van de vrijstelling voor verkiezingsfolders.

Nieuw in het reglement is dat reclamedrukwerk dat verspreid wordt door handelaars die geconfronteerd worden met wegwerkzaamheden bij hun handelszaak, waardoor er geen doorgaand verkeer mogelijk is, een periode vrijgesteld worden van de heffing. De vrijstelling geldt vanaf 30 dagen vóór de wegwerkzaamheden tot 60 dagen nadat er opnieuw doorgaand verkeer mogelijk is.

Toevloed aan verkiezingsfolders

“We zijn erg tevreden dat het stadsbestuur ons voorstel overgenomen heeft inzake de vrijstelling voor handelaars die door wegwerkzaamheden getroffen worden”, reageerde Eva Maes (N-VA). “Maar we hebben wél moeite met het behoud van een andere vrijstelling, met name voor verkiezingsdrukwerk. Het gaat om drukwerk van politieke partijen die een lijst hebben ingediend voor de Europese, federale, gewestelijke, provinciale of gemeentelijke verkiezingen, én voor kandidaten die op zo’n lijst voorkomen. Mocht die vrijstelling er niet zijn, dan zou dat de toevloed aan verkiezingskaartjes, -flyers en -folders serieus verminderen en dit tot tevredenheid van heel wat kiezers.”

De belasting werd hoe dan ook goedgekeurd. Ze bedraagt 0,05 euro per exemplaar voor drukwerk tussen 21 en 100 gram, 0,10 euro voor 101 tot 500 gram, 0,40 euro voor 501 tot 1000 gram en 0,70 euro boven de kilogram.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.