Torhoutse installatievergadering uitgesteld in afwachting van uitspraak over kiesuitgaven

N-VA'er Koen Sap blijft CD&V het vuur aan de schenen leggen. © foto JS
Johan Sabbe

Vorige maandag, net vóór kerstavond, werd in Brussel de klacht van N-VA’er Koen Sap bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen behandeld. De bevoegde kamer van het rechtscollege, bestaande uit drie bestuursrechters, moest oordelen of de Torhoutse CD&V in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen de toegestane limieten voor de verkiezingsuitgaven overschreden heeft. Het rechtscollege houdt zijn uitspraak in beraad tot kort na Nieuwjaar.

Het wachten op de uitspraak, die wellicht op vrijdag 4 januari meegedeeld zal worden, betekent dat de installatie van de nieuwe gemeenteraad voorlopig uitgesteld is. Die plechtige bijeenkomst was op woensdagavond 2 januari voorzien. Maar zolang de klacht van Koen Sap, die straks gemeenteraadslid wordt, bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen in behandeling is, is er geen geldigverklaring van de verkiezingen mogelijk. Eenmaal de uitspraak er is, moet er bovendien nog rekening gehouden worden met de wettelijk voorziene termijn om beroep aan te tekenen bij de Raad van State, met name acht dagen vanaf de betekening van het arrest.

Klacht bij procureur

Koen Sap richt zijn pijlen niet enkel op CD&V als partij, maar ook op enkele individuele kandidaten, op de eerste plaats schepen en OCMW-voorzitter Joost Cuvelier. Die zou zes promotiefilmpjes laten maken hebben en daarvan geen cent als verkiezingsuitgave hebben aangegeven. Voor een van die filmpjes werd een drone gebruikt en daarbij werd volgens de N-VA’er de wet overtreden, dan nog los van wat de filmopnames en het inzetten van zo’n ding kosten. Ook had N-VA’er Koen Sap drie paginagrote advertenties in Krant van West-Vlaanderen ter aankondiging van de zogenoemde Nacht van de Kandidaten – een uitgave van een kleine 4.000 euro – nergens in de aangifte van CD&V teruggevonden.

Tijdens de behandeling van de klacht maandag in Brussel waren voor CD&V burgemeester Kristof Audenaert, voorzitter Johan Windels, ondervoorzitter Nancy Vanhoutte en hun advocaat present en kwam Koen Sap voor N-VA in zijn eentje opdagen.

“CD&V zegt niets te verbergen te hebben, maar verweerde zich vooral op basis van procedurefouten die in deze zaak gemaakt zouden zijn”, aldus Koen. “Ik heb aangetoond dat het filmpje met de drone onmogelijk door de zoon van Joost Cuvelier opgenomen kan zijn, zoals CD&V beweert. De rechters houden de zaak in beraad tot na Nieuwjaar. Als ik geen gelijk krijg, overweeg ik geen klacht bij de Raad van State, maar een strafklacht bij de Procureur des Konings voor valsheid in geschrifte, belangenvermenging en het onwettig gebruik van een drone.”

Initiatieles voor drone

“We hebben niet enkel procedurefouten voorgelegd, maar ook ten gronde aangetoond dat we geen misstap hebben begaan”, reageert burgemeester Audenaert. “We hebben niets te verbergen. De advertenties in KW stonden keurig ingeschreven bij Bart Naeyaert onder de provinciale uitgaven. De Nacht van de Kandidaten was er ook in het kader van de provincieraadsverkiezingen. En de filmpjes van Joost Cuvelier werden niet professioneel gemaakt, zoals Koen Sap beweert. Joost is lid van een amateurclub voor filmpjes en zijn zoon had op school een initiatieles voor het gebruik van een drone gewonnen. Helaas zoekt de N-VA’er spijkers op laag water!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.