Torhoutse gemeenteraad voor het eerst met een vertrouwenspersoon

De gemeenteraad komt maandag voor het eerst bijeen. Met een nieuwe samenstelling en enkele nieuwigheden. © foto JS
Johan Sabbe

Na de installatievergadering van 28 januari komt de gemeenteraad op maandag 25 februari om 19 uur voor het eerst bijeen. Een zitting met een nieuwe samenstelling en tegelijk met flink wat nieuwigheden. Zo laat raadslid Sien Lagae, die een fysieke beperking heeft, zich bijstaan door een vertrouwenspersoon.

Persoonlijke bijstand door een vertrouwenspersoon is nieuw en wordt wettelijk geregeld in het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur. Wie als gevolg van een fysieke beperking moeilijkheden ondervindt om zijn mandaat uit te oefenen en persoonlijke bijstand nodig heeft, wordt beschouwd als iemand die zijn mandaat niet zelfstandig kan vervullen. Gemeenteraadslid Sien Lage (Groen) is in dat geval. Ze is rolstoelpatiënt en heeft recht op een vertrouwenspersoon.

Bijgevolg doet ze een beroep op haar partijgenoot Kevin Devos, de nieuwe secretaris van Groen. Die krijgt bij het verlenen van de bijstand dezelfde middelen ter beschikking als het raadslid. Hij heeft ook dezelfde verplichtingen, al mag hij de plaats van het raadslid niet innemen. Zijn taak als vertrouwenspersoon beperkt zich tot het bijstaan van Sien bij het uitoefenen van haar mandaat, weliswaar ook tijdens de geheime zittingen van de gemeenteraad.

Het Bijzonder comité

Nog nieuw is dat de gemeenteraad vanaf nu tegelijkertijd de OCMW-raad is, beide met Hilde Crevits (CD&V) als voorzitter. De voortaan beperkte agenda van de OCMW-raad zal telkens aansluitend op de agenda van de gemeenteraad afgewerkt worden.

Voor het behandelen van de individuele dossiers inzake maatschappelijke dienstverlening en integratie is er nu het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst met Joost Cuvelier (CD&V) als voorzitter. Je zou dat comité zo’n beetje kunnen vergelijken met de vroegere OCMW-raad. Het komt los van de gemeenteraad samen en telt, naast Joost, nog acht leden met voor CD&V Laurie Bogaert, Mieke Verduyn en Annick Vanderspurt, voor SP.A Vanessa Jodts en Rik Hoste, voor N-VA Ellen de Brabander en Mike Verhaeghe en voor Groen Sien Lagae.

Ook nieuw is dat er voor het eerst in 36 jaar met een coalitie wordt bestuurd. CD&V (14 zetels) is scheep gegaan met SP.A (3 zetels). Bijgevolg zijn N-VA (6 zetels en Groen (4 zetels) opnieuw op de oppositiebanken beland.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.