Torhoutse gemeenteraad met bijna maand vertraging geïnstalleerd

Het College van Burgemeester en Schepenen samen met voorzitter van de gemeenteraad Hilde Crevits en algemeen directeur Tom Vandenberghe: staande v.l.n.r. Hilde Crevits, Hans Blomme, Paul Dieryckx, Elsie Desmet, Joost Cuvelier en Rita Dewulf en zittend Tom Vandenberghe, Kristof Audenaert en Lieselotte Denolf © Foto JS
Johan Sabbe

De installatie van de Torhoutse gemeenteraad was op woensdag 2 januari voorzien, maar liep na een klacht over de verkiezingsuitgaven bijna een maand vertraging op. Intussen is die klacht van de baan en dus konden de nieuwe gemeenteraadsleden maandagavond in het stadskantoor eindelijk de eed afleggen.

N-VA’er Koen Sap had de klacht bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen ingediend omdat hij vermoedde dat CD&V en enkele kandidaten van die partij de wettelijke limieten voor de verkiezingsuitgaven overschreden hadden. De genoemde raad sprak CD&V over de hele lijn vrij en Koen Sap en zijn partij N-VA beslisten om niet in beroep te gaan tegen het arrest. Waardoor de installatie van de gemeente- en OCMW-raad maandagavond eindelijk kon plaatsvinden.

Laatste politieke wapenfeit voor Norbert De Cuyper

De bijeenkomst had niet zoals gebruikelijk in de Seminariezaal van het stadskantoor plaats, maar in het atrium op de gelijkvloerse verdieping. Zo konden de familieleden, vrienden en sympathisanten van de raadsleden de eedaflegging comfortabel bijwonen.

Voor Norbert De Cuyper (CD&V), die 36 jaar onafgebroken het beleid van de stad mee heeft helpen bepalen, werd het zijn allerlaatste wapenfeit in de actieve politiek. Hij diende als uittredende voorzitter van de gemeenteraad het eerste deel van de installatievergadering te leiden. De man die in april 76 jaar wordt, is sinds begin 1983 gemeenteraadslid geweest. Eerst ruim acht jaar als schepen, daarna precies 25 jaar als burgemeester en uiteindelijk nog twee en een half jaar als voorzitter van de gemeenteraad. In de laatstgenoemde functie wordt hij nu opgevolgd door Hilde Crevits, de Vlaamse minister van Onderwijs.

Voor het eerst sinds 36 jaar niet enkel CD&V-schepenen

Norbert De Cuyper riep bij het begin van de zitting iedereen op om de bijeenkomst sereen te laten verlopen en dat gebeurde ook. Alle raadsleden kregen bij hun eedaflegging een warm applaus. Dat gebeurde tevens bij de aanstelling van het College van Burgemeester en Schepenen, dat voor het eerst in al die jaren niet uitsluitend uit CD&V’ers bestaat. De christendemocraten hebben namelijk een coalitie gesloten met SP.A en verkrijgen daardoor een riante bestuursmeerderheid van 17 tegen 10 zetels in de gemeenteraad (14 CD&V en 3 SP.A). N-VA (zes zetels) en Groen (vier zetels) zitten in de oppositie.

Het nieuwe College van Burgemeester en Schepenen bestaat uit burgemeester Kristof Audenaert, Lieselotte Denolf, Paul Dieryckx (de enige SP.A’er), Elsie Desmet, Hans Blomme, Joost Cuvelier en Rita Dewulf.

Tijdens dezelfde bijeenkomst werden ook de OCMW-raad en het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst geïnstalleerd.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.