Torhoutse gemeenteraad geeft groen licht voor kunstgrasveld en sportvloer

Voetbalveld 2 op het sportstadion Benny Vansteelant, hier één grote zandvlakte, zal duidelijk kunstgras kunnen gebruiken. © Foto JS
Johan Sabbe

De Torhoutse gemeenteraad heeft maandagavond unaniem groen licht gegeven voor de aanleg van een tweede voetbalveld in kunstgras en voor de vernieuwing van de sportvloer in sporthal A. In totaal is er 640.000 euro mee gemoeid.

Zowel de raadsleden van de CD&V-meerderheid als van de oppositie (N-VA, SP.A, Groen en Open VLD) toonden zich voorstander van beide projecten. Wat goed nieuws is voor de sportende Torhoutenaar.

Kunstgrasveld met omheining van drie meter hoog

Na de realisatie van kunstgras op het hoofdterrein van het voetbalstadion De Velodroom in 2016 voorziet het stadsbestuur nu 420.000 euro om komende zomer een tweede kunstgrasveld aan te leggen. Dit keer is er gekozen voor terrein 2 van het stedelijk sportstadion Benny Vansteelant, het veld het dichtst bij het kruispunt van de Noordlaan met de Aartrijkestraat. Het project zou begin september af moeten zijn, keurig op tijd voor het nieuwe voetbalseizoen.

“Terrein 2 is een van onze drukst gebruikte voetbalvelden voor wedstrijden én trainingen”, verduidelijkte schepen Hans Blomme (CD&V). “Het gevolg is dat het veld er doorgaans al vroeg in de herfst kaal en zanderig bij ligt door de overbezetting. Dankzij het aanbrengen van kunstgras wordt dat probleem opgelost.”

Het wordt een gloednieuw voetbalveld in kunstgras van 100 bij 60 meter, waarop zowel trainingen als officiële competitiewedstrijden mogelijk zullen zijn. Om de grasmat te beschermen, is er omheen het terrein een omheining van liefst drie meter hoog voorzien. Voor de toeschouwers wordt er aan de zijlijn een pad aangelegd om de wedstrijden vlot te kunnen volgen. Waar het kunstgras op De Velodroom uit zand en rubber bestaat, wordt er nu geopteerd voor zand en kurk. Het veld wordt zo aangelegd dat de bestaande Finse piste gewoon behouden kan blijven.

Nieuwe sportvloer voor oudste sporthal A

Na 21 jaar wordt straks ook de sportvloer van de stedelijke sporthal A – de oudste van de sporthallen – vernieuwd. Komende zomer wordt de oude vloer verwijderd en vervangen door een nieuwe combi-elastische sportvloer.

Sporthal A dateert uit 1976, maar in 1997 werd bovenop de oorspronkelijke vloer een nieuwe, zwevende sportvloer aangebracht. Laatstgenoemde vloer is intussen eveneens versleten en niet langer aangepast aan het hedendaagse, intensieve gebruik.

“Net zoals in sporthal B, waar we twee jaar geleden een nieuwe vloer hebben gerealiseerd, kiezen we voor een combi-elastische vloer”, vervolgde schepen Blomme. “De vloer zal voldoen aan alle normen voor de meest uiteenlopende zaalsporten, gaande van volleybal tot zaalvoetbal en toestelturnen. We voorzien een budget van 220.000 euro voor de realisatie. De uitvoering wordt gepland tussen half mei en eind juli. Het internationale tafeltennistornooi De Gouden Palet in het weekend van 3, 4 en 5 augustus wordt de eerste activiteit op de nieuwe sportvloer.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.