Torhoutse gemeenteraad bespreekt stadsbudget 2019

Langs de Noordlaan, net naast het restaurant Chantilly, wordt er een landschapspark met groot bufferbekken aangelegd. © Foto JS
Johan Sabbe

Maandagavond boog de Torhoutse gemeenteraad zich over het stadsbudget 2019. “Torhout is en blijft een financieel gezonde gemeente”, zei schepen van Financiën Joost Cuvelier (CD&V). “De geleverde inspanningen van de voorbije jaren werpen hun vruchten af.”

De schepen noemde de stadsfinanciën kerngezond en voegde eraan toe dat er bovendien beleidsruimte is gecreëerd om de belangrijke uitdagingen van de komende jaren doortastend aan te pakken.

Investeringsgraad opgetrokken tot 4,5 miljoen per jaar

Joost Cuvelier: “De investeringsgraad is voor 2019 en 2020 opgetrokken tot 4,5 miljoen euro per jaar. De exploitatieontvangsten bedragen een kleine 24 miljoen euro en de exploitatie-uitgaven zo’n 22 miljoen euro. Aangezien we sinds 2012 geen nieuwe leningen meer hebben aangegaan – de laatste lening was voor de bouw van het nieuwe stadskantoor – is de uitstaande schuld gezakt tot 18,4 miljoen euro. In 2019 voorzien we wél 3,2 miljoen euro leningen, maar als de kasmiddelen rooskleurig blijven, kan dat bedrag nog verminderd worden.”

De stad investeert op korte termijn in de langverwachte stadskernvernieuwing met onder meer de heraanleg van de Markt met aandacht voor groen en mobiliteit. Ook wordt de aankoop van strategische sites in de binnenstad sterk overwogen, zoals de site d’Aussy langs de Fraeysstraat en de site Pollet. Het laatstgenoemde domein is gelegen tussen de Hofstraat, de Boeiaardstraat en de Zuidstraat. Het is eigendom van zakenman Wilfried Pollet en zijn familie en bevat een gigantische parking, het grootwarenhuis Carrefour Market en het leegstaande pand van de vroegere Shoe Discount.

Schepen Cuvelier had het ook over de aanleg van het landschapspark langs de Noordlaan, net naast het restaurant Chantilly. “Samen met alle strategische partners, waaronder de provincie en het Agentschap Wegen en Verkeer, willen we daar vanaf 2019 het voorziene bufferbekken concrete vorm geven. Er zal op die plaats tevens aandacht zijn voor recreatie, fauna en flora. Er is een budget van 700.000 euro voorzien.”

Fors investeren in digitalisering

Andere geplande investeringen zijn de aanleg van het fietspad in de Kortemarkstraat (500.000 euro voorzien in 2019 en 780.000 euro in 2020) en van de fietssnelweg Torhout-Lichtervelde langs het spoor. Ook komen er losliggende fietspaden in de Rozeveldstraat.

“Tevens willen we de digitalisering in een hogere versnelling brengen”, vervolgde de schepen. “Zowel op het vlak van de dienstverlening als op het vlak van de interne organisatie voorzien we heel wat middelen om de digitale uitdagingen aan te kunnen. Dat moet leiden tot een hogere tevredenheid van de bevolking en een efficiënte werking binnen de stadsdiensten. In 2019 worden de toeristische en de vrijetijdswebsites trouwens vernieuwd en ondergebracht op www.visittorhout.be. De lancering is voorzien in het voorjaar.”

Twee miljoen euro voor de politiezone

Nog een aantal geplande projecten: de inrichting van het gebouw voor kinderopvang langs de Revinzestraat op Don Bosco (500.000 euro in 2019 en 600.000 euro in 2020), de heraanleg van de Driekoningenstraat (300.000 euro in 2019 en 350.000 euro in 2020), de aankoop van uitrustingsmaterialen voor de stedelijke technische dienst (500.000 euro), isolatie en roofing voor de daken van de sporthallen A en B (400.000 euro), een fietsenstalling voor de begraafplaats De Warande (80.000 euro) en de afwerking van de verbouwingen aan de schuur van de kinderboerderij (150.000 euro). De toelage aan de politiezone stijgt met 114.000 euro tot een kleine twee miljoen euro en die aan de brandweerzone met een kleine 20.000 euro tot 875.000 euro. De toelage aan het OCMW bedraagt 1,4 miljoen euro en aan de kerkfabrieken 232.580 euro.

Bij de stemming over het stadsbudget 2019 liet CD&V – na weinig opzienbarende discussies (typisch einde legislatuur) – uiteraard een ja horen. De oppositiepartijen N-VA, SP.A, Groen en Open VLD onthielden zich.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.