Torhoutenaar met ludiek verkiezingsbord: “Stem je op de tsjeven, vertrouw op 7”

Het ludieke verkiezingsbord van Pieter Billiet in de Hogestraat. © Foto JS
Johan Sabbe

Niemand die er naast kan kijken. De vele verkiezingsborden die het voorbije weekend als paddenstoelen uit de grond zijn gerezen, maken duidelijk dat de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan. Het ludiekste bord tot nu toe? Met ruime voorsprong dat van Pieter Billiet.

Er wordt al eens gezegd dat zelfspot het beste instrument is om je tegenstrevers te ontwapenen. Als dat klopt, dan heeft de 34-jarige Pieter, die uittredend gemeenteraadslid voor CD&V is, een voetje voor. Zijn voorliefde voor rijmen kenden we al, want zijn leuze nummer één luidt: Samen aan zet, stem Billiet. Maar dit keer – weliswaar op maar een vijftal borden verspreid over het hele grondgebied – gooit hij er een komisch sausje overheen. Als zevende op de lijst van de christendemocraten resulteert dat in: Stem je op de tsjeven, vertrouw op 7. Voor wie van een snuifje geschiedenis houdt: het scheldwoord tsjeef voor katholiek of christendemocraat stamt uit de negentiende eeuw. Volgens bepaalde bronnen zou het afkomstig zijn uit Gent, waar dichter en toneelschrijver Napoleon Destanberg, alias Cis van Gendt, de term bedacht als spottende benaming voor de leden van de Sint-Jozefskring.

Pret met Pieter Billiet

Hallo, Pieter, alias de zevende tsjeef van Torhout? “De ludieke slogan is het resultaat van de brainstormavonden met mijn campagneteam. We zochten iets komisch om mijn nummer 7 in de verf te zetten.”

“Ik was benieuwd naar de reacties. We hebben met CD&V Torhout een Whatsapp-groepje en daarin verschenen al heel wat positieve commentaren op het tsjevenbord. Lijsttrekker Hilde Crevits noemde het Pret met Billiet. Ik heb wel mijn mama moeten overtuigen, want zij hoort dat woord niet graag. Maar nu vindt ze het leuk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier