Torhout wil liefst zwembad bouwen samen met buurgemeenten

Schepen van Sport Rita Dewulf bij het oude Torhoutse zwembad, dat zijn vijftigste verjaardag viert. © (foto JS)
Johan Sabbe

De kans is groot dat het Torhoutse stadsbestuur in de bestuursperiode 2025-2030 een nieuw 25 meter-zwembad bouwt. Als locatie werd al een aantal keer het domein van de vroegere meubelfabriek Thor in de Industrielaan geopperd, maar daar bestaat nog lang geen zekerheid over. Wel zeker is dat de stad graag de zwemaccommodatie zou bouwen samen met de buurgemeenten. En dat alles in nauw overleg met de plaatselijke scholen zal gebeuren. Intergemeentelijke samenwerking kan tot 1,25 miljoen euro subsidies opleveren.

Eerder had burgemeester Kristof Audenaert van zijn tong laten rollen dat de stad in de huidige legislatuur de grond voor het zwembad zou kopen in principe op het domein Thor om dan in de daaropvolgende legislatuur tot de eigenlijke bouw over te gaan.

Locaties onderzoeken

Maar de nieuwe schepen van Sport Rita Dewulf nuanceert die uitspraken. “Het klopt dat we dat nieuwe zwembad graag tijdens de bestuursperiode 2025-2030 willen bouwen, maar over het voortijdig aankopen van de grond, laat staan over de locatie, ligt nog niets vast. We willen ons in geen geval nu al op één bepaalde locatie vastpinnen, al blijft de site Thor uiteraard kans maken. Maar het zou bijvoorbeeld ook kunnen op de plaats van het huidige zwembad, dat net nu overigens zijn vijftigste verjaardag viert. Dan hoeven we de grond niet aan te kopen, want die hebben we. Samen met diverse stadsdiensten zullen nu enkele mogelijke locaties onderzocht worden met de bedoeling de pro’s en de contra’s af te wegen. We willen niets over het hoofd zien en door overhaast te beslissen een eventueel uitstekende locatie voor een nieuw zwembad door onze vingers laten glippen.”

“Er zal uiteraard nauw overleg zijn met de Scholengroep Sint-Rembert, de scholen Eureka en de lerarenopleiding Vives. Laatstgenoemde heeft beloofd mee in het project te willen stappen, maar in hoeverre dat zich zal vertalen in financiële inbreng, is momenteel nog een groot vraagteken.”

Een 25 meter-zwembad

Het staat vast dat Torhout voor de bouw van het nieuwe zwembad op intergemeentelijke samenwerking aast. “In dat geval kunnen we vanwege Sport Vlaanderen 30% subsidies binnenhalen met een maximum van 1,25 miljoen euro. Als je weet dat een nieuw, modern 25 meter-bad met voldoende banen al snel 8 tot 10 miljoen euro kost, dan zouden die subsidies meer dan welkom zijn. Dus praten we momenteel met de gemeentebesturen van Zedelgem, Lichtervelde, Ichtegem en Kortemark over een mogelijke samenwerking voor de bouw. In die gemeenten is er momenteel geen 25 meter-bad voorhanden. Het is de bedoeling dat het zwembadproject voor iedereen een win-winsituatie wordt. Al kan ik natuurlijk niet ontkennen dat het openhouden van een zwembad geen winstgevende zaak is. Maar het gaat om een service naar de bevolking toe. Een zwembad met méér banen is een zegen voor onze zwemclub Thor. En er moet sowieso een peuterbad voorzien worden. Plus: we zullen duurzaam bouwen.”

Nu nog veel vraagtekens bij omliggende gemeenten

In Torhout kijken ze naar omliggende gemeenten voor een intergemeentelijke samenwerking en vorig jaar zaten ze al tweemaal samen om het project te bespreken. Dat het zwembad er tussen 20205 en 2030 zou moeten komen, blijkt echter nieuw te zijn voor de Kortemarkse schepen van Sport Stefaan Vercooren. “Het is een optie die we bekijken op lange termijn, in het geval dat onze gemeente ooit zonder zwembad valt. Het is wel de bedoeling dat er in deze bestuursperiode een haalbaarheidsstudie wordt uitgevoerd die de eventuele locatie en grootte van het zwembad in kaart brengt.” Kortemark verwacht elk moment een nieuwe uitnodiging van Torhout om samen te zitten. Ook de Lichterveldse schepen van Sport Els Kindt bevestigt de gesprekken met de andere gemeenten. “Wij willen een nieuw baantjeszwembad. Geen recreatief, daarvan zijn er al genoeg in de regio. Die hoge kost alleen dragen is niet haalbaar, daarom willen we samenwerken. Voor het huidige zwembad hebben we nog een milieuvergunning tot 2029. Het is de bedoeling om daarna eventueel een gezamenlijk project te starten.” Dan moet het zwembad wel in de buurt van Lichtervelde gebouwd worden. “We moeten denken aan onze inwoners. Als het zwembad bijvoorbeeld in Zedelgem komt, doen we niet mee.” Zedelgem, dat in 2010 het lokale zwembad renoveerde, zat mee aan tafel. Al gaat het volgens hen niet verder dan beginnende gesprekken. De nieuwe schepen van Sport Dirk Verhaeghe is zelfs helemaal niet op de hoogte. (TR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.