Torhout krijgt op korte termijn 95 nieuwe woonentiteiten

De Mandel bouwt vijf huizen en vijfentwintig appartementen tussen de Pastoriestraat en de Beukenstraat op de wijk Don Bosco. © Foto JS
Johan Sabbe

De Torhoutse gemeenteraad heeft maandagavond de weg- en uitrustingswerken voor vijf nieuwe verkavelingen goedgekeurd. In totaal gaat het om 95 woonentiteiten, 54 eengezinswoningen en 41 appartementen.

“De locaties variëren van de wijken Don Bosco en Torhout-Oost tot het dorp Wijnendale en het stadscentrum”, zei schepen van Woonbeleid Rita Dewulf (CD&V). “We zijn uiteraard blij met die projecten, die door verschillende ontwikkelaars gerealiseerd worden.”

Vijf nieuwe verkavelingen in de steigers

De stad is niet de bouwheer en dus beperkt de bevoegdheid van de gemeenteraad zich tot het goedkeuren van de wegtracés en het ontwerp van het publieke domein. Die worden op kosten van de ontwikkelaars aangelegd en later overgedragen aan de stad. Uiteraard dienen de bouwaanvragen door het College van Burgemeester en Schepenen vergund te worden.

Concreet staan er vijf nieuwe verkavelingen in de steigers. Vooreerst een project met achttien huizen en zestien appartementen tussen de Consciencestraat en de Bliekstraat in Wijnendale. “Dat dossier werd eerder al aan de gemeenteraad voorgelegd, maar als gevolg van bezwaren tijdens het openbaar onderzoek zijn er enkele kleine wijzigingen doorgevoerd”, aldus schepen Dewulf.

Ten tweede realiseert bouwmaatschappij De Mandel tussen de Pastoriestraat en de Beukenstraat op de wijk Don Bosco vijfentwintig appartementen en vijf huizen. Dat project was al langer gepland, maar heeft vertraging opgelopen.

Ten derde wordt de Leiestraat op Torhout-Oost verlengd, waardoor er vijf nieuwe woningen gebouwd kunnen worden. Ten vierde is langs de Vredelaan het terrein van het vroegere restaurant d’Oude Scheure beschikbaar, waar er plaats voor zestien woningen is. En ten vijfde worden er op een onbebouwd perceel langs de Molenstraat tien nieuwe huizen opgetrokken.

Vraag naar actieplan voor betaalbaar wonen

Oppositielid Paul Dieryckx (SP.A) drong aan op een stedelijk actieplan voor betaalbaar wonen. “Uit een enquête blijkt dat jongeren qua huisvesting weinig toekomstmogelijkheden in Torhout zien”, zei hij. “Nog niet eens één op de drie denkt dat hij of zij over pakweg vijf jaar nog in Torhout zal wonen, wat een alarmerend cijfer is. We moeten er niet alleen voor zorgen dat er voldoende sociale huur- en koopwoningen beschikbaar zijn, maar ook dat de prijs van de bouwgrond daalt. Die swingt in Torhout de pan uit. De stad dient dringend op zoek te gaan naar percelen die goedkoop aangeboden kunnen worden, zoals in vervlogen jaren op Torhout-Oost.”

Schepen van Sociale Zaken Annick Vanderspurt (CD&V) reageerde dat er in Wijnendale voor de meer dan twintig koopwoningen van de sociale bouwmaatschappij Vivendo nog diverse plaatsen op de wachtlijst vrij zijn. “Inschrijven kan via de website van Vivendo”, zei ze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier